Kerstkransjes smaken het beste rond Kerst, kruidnoten rond Sinterklaas en ijsjes in de zomer. Alleen vergeten we dat meestal als we in de supermarkt staan. Is onze Goedheiligman weer naar Spanje vertrokken en is de lekkernij inmiddels zacht en muf? Dan is er nog weinig aan. Tenzij je ze een tweede leven geeft.
De meeste mensen hebben in de maand december een kruidnotenvoorraad om u tegen te zeggen. En ook al neem je ieder jaar weer voor om minder te kopen, er is altijd wel iemand die met pakjesavond een zak of twee meeneemt. Hoe maak je van de overgebleven kruidnoten toch nog iets lekkers? Nou zo:
1. Door je havermout
Het maakt je normaal zo gezonde ontbijt iets minder gezond, maar voor een keer moet dat kunnen. Het idee is heel simpel: maak je havermout zoals jij je hem het liefste maakt, koud of warm. Als het klaar is, verkruimel je een paar pepernoten boven je havermout. Je kunt ze ook kort meekoken. Lekker in combinatie met banaan, kaneel en rozijnen.
2. In je bananenbrood
Bananenbrood is de favoriete gezonde snack van veel mensen. Geef het een herfstig tintje door je overgebleven kruidnoten erin te verwerken.
3. Als broodbeleg
Misschien kreeg je vroeger wel eens op een speciale dag speculaas mee op je brood. Net zo lekker is gestampte kruidnootjes. Maak je overgebleven kruidnoten fijn met een vijzel of ander zwaar voorwerp. Stop het in een glazen potje en strooi het af en toe over een boterham. Als de kruidnoten écht je neus uitkomen, bewaar je dit alternatieve broodbeleg voor over een paar maanden.
4. Als rotsjes
Ken je die verslavende pindarotsjes? Je kunt hier een lekkere sinterklaasversie van maken. Je hebt nodig:
- 4 handjes kruidnoten
- 100 gram pure chocolade
- halve theelepel koek- en speculaaskruiden
Smelt de chocolade in een pannetje samen met de koekkruiden. Voeg de kruidnoten toe en meng ze door de chocola. Schep hoopjes van dit mengsel op een bord en zet dit in de koelkast.
5. Kruidnoten in je tiramisu
Verras je gasten bij het kerstdiner met tiramisu met een verrassende twist. Voor zes personen heb je nodig:
- 150 ml slagroom
- 150 ml mascarpone
- 1 eetlepel suiker
- 100 gram kruidnoten
- 1 kopje sterke espresso
- scheutje koffiesiroop amandel
- cacao
Roer de mascarpone los met een lepel. Klop de slagroom met een eetlepel suiker lobbig en meng dit door de mascarpone. Zet een kopje sterke espresso en voeg hier een scheutje koffiesiroop aan toe. Dip een paar kruidnoten kort in de koffie en verdeel ze over een glas. Verdeel hierover een flinke lepel van het mascarponemengsel. Verdeel hierover een paar in koffie gedipte kruidnoten en maak het af met een klodder slagroom. Garneer het met cacao en extra kruidnoten en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Hoe blijven je kruidnoten zo lang mogelijk knapperig?
Als je geen zin hebt om te bakken met pepernoten, kun je ze ook zo lang mogelijk bewaren. Dat doe je zo:
- Kruidnoten kun je het beste bewaren in een goed afgesloten koektrommel. Hier blijven ze ongeveer vier tot zes weken goed. Vooral in een metalen trommel blijven je koekjes lang knapperig. Het vocht kan er door de kiertjes namelijk een beetje uit.
- Als je alleen een luchtdicht afgesloten trommel hebt, kun je een stukje brood in de trommel leggen of een bakje rijst. Dit zijn een soort vochtvreters.
- Of vries je kruidnoten in. Let op dat ze wel luchtdicht verpakt zijn. In de vriezer blijven ze zo’n twee maanden goed. Helaas niet lang genoeg voor volgend jaar Sinterklaas.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.