Iedereen maakt zich wel eens druk om zijn lichaamsgeur. Maar wanneer je vaker dan normaal ruikt naar zweet, kan dit erg vervelend voor je zijn. We vroegen onze lezers om tips om van een vieze lichaamsgeur af te komen. Wat heeft hun geholpen?
1. Minderen en mijden
Dineke: ”Eet zo min mogelijk bewerkte voeding, suiker, producten met koemelk, varkensvlees en mijd conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen. Drink voornamelijk water (minimaal 1,5 liter per dag) aangevuld met (kruiden)thee en beperkt koffie (max. 2 koppen per dag). Het kan ook een bijwerking zijn van medicijngebruik. Als al het bovenstaande geen resultaat heeft, ga dan naar de huisarts.”
2. Magnesiumolie tegen een vieze lichaamsgeur
Hennie: ”Elke ochtend na het douchen smeer ik me van top tot teen in met magnesiumolie. Het is mij opgevallen dat ik sindsdien geen deodorant meer hoef te gebruiken, zelfs na het sporten ruik ik geen zweetlucht.”
3. Baking soda tegen een vieze lichaamsgeur
Cidonie: ”Ik kan baking soda aanbevelen. Het ontbreekt nooit meer in mijn badkamer. Regelmatig was en scrub ik er mijn hele lichaam mee. Ik gorgel er ook mee. Als ik een vervelende geur heb –bijvoorbeeld onder mijn oksels – dan gebruik ik het als een soort talkpoeder. Het absorbeert geurtjes.”
4. Was jezelf zonder zeep
Irna: ”Het helpt mij om mijn huid zonder zeep te wassen. Ik maak me onder de douche nat, smeer me helemaal in met enkele druppels van een zelfgemixt mengsel van sesam-, jojoba- en arganolie, dit verdeel ik over de huid met een velletje watervast keukenpapier. Na het douchen smeer ik de nog vochtige huid in met een bodymilk zonder parfum met 5 procent ureum. Mijn huid is daarna heel snel droog, een handdoek is niet nodig. Ik doe even een katoenen kamerjas aan voor de zekerheid en dan kan ik me aankleden. Daarnaast is het misschien een idee om meer probiotisch te eten. Denk aan zuurkool, olijven en ’s morgens een schaaltje yoghurt met een capsule met probiotica. Bij mij helpt het.”
5. Zoek de oorzaak voor je vieze lichaamsgeur
Linda: ”Je geeft aan dat anderen je wijzen op je lichaamsgeur. Vind je zelf ook dat je een vieze lichaamsgeur hebt? Wil je er iets aan veranderen, dan zou ik op zoek gaan naar de oorzaak. Reageert je huid misschien sterk op de verzorgingsproducten die je gebruikt? Of irriteert de kleding die je draagt je huid? Ligt het aan je wasmiddel of eventueel je wasverzachter? Als je ervoor kiest om je okselhaar te verwijderen, kan de geur door geïrriteerde huid komen. Maar ook voeding kan zorgen voor een nare geur. Misschien heb je een chronische ziekte, gebruik je medicatie of heb je een hormonale disbalans. Kortom, zoek de oorzaak en kijk of je daar iets aan kunt veranderen.”
6. Gebruik lichaamspoeder
Edith: ”Gebruik een lichaamspoeder met zijde. Dat helpt zeer goed bij een vervelende lichaamsgeur. Eerst goed wassen en afdrogen en daarna aanbrengen. Ook voor de huid is het verzorgend.”
7. Hormonen
Anette: ”Mogelijk douch je iedere dag met zeep. Misschien moet je dat staken, zodat je huid weer in de goede balans komt. Douch twee keer per week met alleen water en was je dagelijks op de cruciale plekken – nek, oksels, kruis – met een washandje. Het kan ook aan hormonen, veel stress of het gebruik van de pil of andere medicijnen liggen. Ook kan het door het eten van ui, knoflook, kool en sterk gekruid eten erger worden. Goedkope nylon kleding is ook vaak de boosdoener. Het is een moeilijk onderwerp, hoor, daarom zou ik hulp zoeken bij je huisarts of homeopathisch arts. Je bent niet de enige met dit probleem.”
8. Denk ook aan andere oorzaken
Vanuit ons artsenpanel kwam de volgende opmerking: ”Vrijwel alle briefschrijvers denken dat het aan de huid, het zweten of aan de voeding ligt. Terwijl een vieze lichaamsgeur ook een andere, inwendige oorzaak kan hebben: een slecht gebit, een slechte spijsvertering, maar ook bijvoorbeeld een vaginale infectie of onbalans in de vaginale bacteriën. Helpen de tips niet? Laat dan nader onderzoek doen door je huisarts of tandarts.”
Meer weten? Lees de 6 redenen waarom je zweet stinkt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.