Je doet precies dezelfde oefeningen en toch strompel jij een dag later uit bed terwijl de ander flierefluitend op de fiets zit. Soms lijkt het alsof de één veel sneller spierpijn krijgt dan de ander. Klopt dat? We vragen het aan fysiotherapeut Anne van Engelen van DBZ Fysio.
Spierpijn kan je direct na het sporten krijgen of pas 24 tot 48 uur later. De onmiddellijke spierpijn ontstaat door toename van melkzuur in het bloed en spierweefsel. Melkzuur prikkelt je zenuwuiteinden en dat zorgt voor pijn. Vaak verdwijnt deze spierpijn binnen het uur na de training. De ‘latere’ spierpijn treedt vaak op door een zware intensieve training of een activiteit waar je lichaam niet gewend aan is zoals tuinieren, verhuizen of het familietoernooi volleybal! Deze spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in de spier zelf.
Heeft de een sneller spierpijn dan de ander?
Fysiotherapeut Anne van Engelen van DBZ fysio: “Het klopt dat het krijgen van spierpijn bij iedereen anders is. Dit kan veel oorzaken hebben. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe je levenswijze eruit ziet. Ben je bijvoorbeeld overdag veel in beweging op je werk? Of zit je juist veel stil? Je algemene conditie is bepalend.”
“Daarnaast hangt de mate van spierpijn af van wat je spieren aankunnen. Als er een belasting is geweest die ver boven je kunnen lag, heb je sneller last en de schade op spierniveau is groter omdat het lichaam harder moet werken dit te herstellen. Je ervaart dus meer spierpijn. Ook zal het bij een ongetraind lichaam vaak later na een belasting optreden. Een lichaam met een slechtere conditie moet meer zijn best doen om de herstelprocessen op gang te krijgen.”
“Als je altijd spierpijn na ene training hebt, neem je te weinig rust om te herstellen en ben je aan het overbelasten. Het risico op blessures wordt groter. Hoewel spierpijn zelf dus niet erg is en regelmatig sporten juist goed, is een goede opbouw van je activiteit erg belangrijk.”
Ook interessant: deze tips helpen je om sneller te herstellen na het sporten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.