Help, je giet per ongeluk kokend hete thee over je schoot! Brandwonden ontstaan in een mum van tijd, dus er is geen tijd te verliezen, maar trek je nou wel of juist niet je kleren uit bij brandwonden? Een brandwondenarts geeft antwoord op deze prangende vraag.
De meeste brandwonden zijn eerstegraads verbrandingen. Hiermee hoef je niet direct jezelf of anderen te ontdoen van kleding. Maar ben je slachtoffer van een (steek)vlam of ben je in aanraking gekomen met chemische vloeistof, hete koffie of thee? Dan kunnen brandwonden een stuk ernstiger uitpakken. Eerste hulp kan dan ook het verschil maken tussen herstel en langdurige schade.
Kleren uit bij brandwonden
Hoewel de regels voor eerste hulp regelmatig veranderen is het advies van experts kraakhelder: ‘Het is heel belangrijk om hete, natte kleding zo snel mogelijk uit te trekken”, zegt Sonja Scholten, brandwondenarts van het Martini Ziekenhuis in Groningen. ”De hitte van de vloeistof zit in de kleding, en hoe langer deze contact maakt met de huid, hoe ernstiger de brandwonden zullen zijn. Mensen denken soms dat je de huid dan meer beschadigt, omdat je de bovenkant van de blaar kapot trekt. Maar dat is niet zo. Je voorkomt juist diepere beschadiging van de huid.’ Ook de Nederlandse Brandwonden Stichting deelt dit advies: ”Koel de brandplek minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en luiers.”
Eerste hulp bij brandwonden
Een ongeluk – of in dit geval een brandplek – zit in een klein hoekje. Daarom nog even alle stappen op een rij. Dit moet je doen bij brandwonden:
- Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater
en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! - Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
- Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
- Smeer niets op de brandwond.
- Houd het slachtoffer warm met een deken.
- Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
- Vervoer het brandwondenslachtoffer, als het kan, zittend.
Bron: Martini Ziekenhuis / Brandwonden Stichting
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.