Of je nu een tonijnliefhebber bent of op zoek bent naar nieuwe manieren om deze vis te bereiden, een tonijnsalade is altijd lekker om te maken. Met een paar eenvoudige ingrediënten kun je dit klassieke gerecht maken. Lekker, voedzaam en gezond!
De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week (meer is beter!) vis te eten vanwege de gezondheidsvoordelen. Vis is goed voor onze hersenen en hart, is rijk aan eiwitten en vitamine D en je ogen hebben er baat bij. Maar koken met vis vinden veel mensen lastig. Wat te doen? Maak de klassieke tonijnsalade!
Dit heb je nodig: 2 blikjes tonijn op water of olie (of kies voor de plantaardige tonijn van Princes) – 1 rode ui – augurken of kappertjes naar smaak – fijngehakte peterselie of bieslook – yoghurt of mayonaise – sap van 1 citroen – zout en peper naar smaak
Aan de slag!
- Laat de tonijn uitlekken en doe het in een grote kom. Gebruik een vork om de tonijn te ‘verkruimelen’.
- Hak de rode ui en de augurken of kappertjes (naar smaak) fijn en voeg toe aan de kom met tonijn. Deze groenten zorgen niet alleen voor een frisse touch, maar ook een lekkere en knapperige textuur aan de salade. Tip: ook lekker om er doorheen te doen zijn kleine stukjes tomaat!
- Hak de peterselie of bieslook fijn en voeg dit toe voor een frisse en kruidige smaak. Pers het sap van een citroen uit en besprenkel het frisse zuurtje over het mengsel. Breng de salade op smaak met zout en peper.
- Voeg yoghurt of mayonaise toe aan de tonijnsalade om het smeuïg en romig te maken. Je kunt kiezen voor yoghurt voor een lichtere en gezondere optie, of mayonaise voor een vollere smaak. Je kunt ook een combinatie van beide gebruiken.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar et voila! Je hebt je eigen tonijnsalade gemaakt in een handomdraai.
Serveer de tonijnsalade op frisse sla, tussen twee sneetjes volkorenbrood als sandwich (of probeer deze tips voor gezond broodbeleg), of als vulling voor een wrap. In dit artikel tippen we nog veel meer lekkere recepten die je kunt maken met vis.
Ook interessant: wist je dat je een tonijnsalade ook kunt bereiden met kikkererwten en avocado? Meer vega? Probeer dit recept met geitenkaas en peer.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.