Je verwacht het misschien niet, maar tandpasta kan voor problemen zorgen. Vorig jaar meldden zich maar liefst zeshonderd mensen met klachten na het inslikken van tandpasta, vooral jonge kinderen die per ongeluk fluoridetandpasta binnenkregen. Hoe gevaarlijk is dit eigenlijk?
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kreeg in 2023 bijna zeshonderd meldingen van tandpastainname, waarvan 90 procent kinderen onder de vijf jaar, zo meldt het AD. “Ook al is het peuterpasta, je moet het niet consumeren als snoepgoed,” waarschuwt toxicoloog Antoinette van Riel van het NVIC.
Hoewel de meeste meldingen over jonge kinderen gaan, zijn er ook gevallen van mensen met een psychische aandoening of dementerende ouderen die tandpasta inslikken.
Meer meldingen
Volgens Van Riel neemt het aantal meldingen licht toe. “Elk jaar is er een nieuwe lichting ouders met jonge kinderen. Wanneer zij tandenpoetsen kan een kind soms te veel tandpasta inslikken. Ouders bellen dan de huisarts om te vragen hoe schadelijk het is.”
Risico op calciumtekort
Kinderen die tandpasta inslikken, kunnen last krijgen van misselijkheid, bleekheid, geen eetlust, lusteloosheid en trillingen. Deze klachten komen vaak door de pepermunt in de tandpasta. De fluoride die is toegevoegd op advies van tandartsen om gaatjes te voorkomen kunnen bovendien calcium in het lichaam binden. Een lepeltje tandpasta kan al een calciumtekort veroorzaken. Doe je dit vaker, dan dit leiden tot een chronisch tekort, met botproblemen tot gevolg. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld na het inslikken van een hele tube peutertandpasta of een halve tube voor volwassenen, kan dit zelfs hartklachten veroorzaken. “Calcium is betrokken bij vele processen in je lichaam, zoals het samentrekken van de spieren,” aldus Van Riel.
Veel tandpasta ingeslikt? Dit moet je doen
Gelukkig zijn ernstige gevallen zeldzaam. Mocht een kind toch te veel tandpasta binnenkrijgen, laat het dan iets met melk drinken. “Melk biedt calcium aan, wat helpt bij deze vergiftiging,” legt Van Riel uit.
Dus, zorg ervoor dat je tandpasta buiten bereik van kinderen houdt en het alleen onder toezicht gebruikt. Zo blijft tandenpoetsen een gezonde gewoonte!
Ook interessant: Niet alleen tandpasta, ook mondwater kan veel vragen oproepen. Is mondwater eigenlijk écht nodig voor een gezond gebit? Mondhygiëntiste Nadia van den Oord geeft antwoord op deze vraag.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.