Een vochtig huis is de ideale broedplaats voor schimmels. Dat is allesbehalve goed voor je gezondheid, want je kunt hier hoofdpijn, slaapproblemen, allergieën en problemen met je luchtwegen van krijgen. In de winter blijven stoffen als fijnstof, koolstofmonoxide en virussen makkelijk in huis hangen. Het gevolg? Een slechte luchtkwaliteit en een grotere kans op verkoudheid of griep.
Hoe zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in huis op een gezond niveau blijft? Wij vroegen het aan Jolanda Kuijvenhoven-Varkevisser, longarts bij het Medisch Centrum Leeuwarden.
Vloerbedekking en een vol huis
“We brengen gemiddeld veel tijd binnenhuis door, vooral in het najaar. Het is dus belangrijk dat je let op een goede luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit, zowel buiten als binnenshuis, heeft invloed op je gezondheid, vooral op die van je longen. Er zijn verschillende factoren die de luchtkwaliteit in huis beïnvloeden. Dit kan het materiaal zijn waarvan het huis gebouwd is, de stoffen die in het huis gebruikt worden (bijvoorbeeld van het bankstel, vloerbedekking of gordijnen), maar zeker ook de aanwezigheid van schimmels, het aantal bewoners en of er gerookt wordt in huis.”
Ventileren = key
“Als laatste is het belangrijk voor de luchtkwaliteit dat het huis goed geventileerd kan worden. Ongezonde lucht binnen in huis kan bestaan uit een mengsel van stoffen, zoals CO2, vocht en schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide. Het belangrijkste is goed ventileren van het huis en het huis goed luchten. Als je een allergie hebt, dan kan het van belang zijn om de prikkels in huis weg te nemen, bijvoorbeeld stof, huisdieren of pollen; dit noemen we saneren. Als er sprake is van schimmels of vochtplekken in het huis, dan is het belangrijk om deze te laten verwijderen of te laten behandelen.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.