De tijd tikt, je hebt een kinderwens, maar nu nog niet. Of je moet – vanwege medische redenen – nú aan kinderen beginnen, maar de kans dat dit op de natuurlijke manier lukt is piepklein. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om hun eicellen te laten invriezen. “Het geeft veel vrouwen rust.” Wat komt er allemaal bij kijken?
Eicellen worden bewaard in een vriezer waar het -196 graden is. In ons land mogen je ingevroren eicellen bewaard worden tot je als vrouw de vijftig aantikt. Wanneer je besluit om je eicellen niet te gebruiken (opslaan kost je ongeveer vier tientjes per jaar), kunnen ze vernietigd worden, maar je kunt ze ook doneren aan de wetenschap of aan andere vrouwen.
Social freezing, wat is dat?
Het laten invriezen van je eitjes is niet nieuw. Dit kan al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar toen was deze optie alleen mogelijk voor vrouwen met serieuze medische problemen. Sinds 2011 kun je in Nederland ook bij de dokter aankloppen met een ‘sociale indicatie’, wat ook wel social freezing wordt genoemd. Social freezing leek in eerste instantie alleen weggelegd voor celebrities – Rita Ora, Khloé Kardashian en Geraldine Kemper gingen je voor – maar ook de ‘gewone’ vrouw kiest hier steeds vaker voor. Vooral tussen de 30 en 40 jaar is deze optie steeds populairder aan het worden. Die toename ziet Nicole Beckers, arts voortplantingsgeneeskunde bij TFP Medisch Centrum Kinderwens, ook. Het centrum is een van de ruim twintig ziekenhuizen en medische centra waar je terecht kunt voor het invriezen van eicellen, wat officieel eicelvitrificatie heet.
Waarom kiezen vrouwen voor social freezing?
Kiezen voor eicelvitrificatie geeft vrouwen rust, extra tijd en alvast een plan B voor als op de natuurlijke weg zwanger worden niet (meer) lukt. Nicole bevestigt dit: “De meeste vrouwen die in onze kliniek komen om te praten over het invriezen van eicellen, hebben geen partner en willen het liefst binnen een relatie zwanger worden. Anderen willen een eventuele zwangerschap of de keuze om wel of niet zwanger te worden nog uitstellen. We zien ook vrouwen met een medische reden om het moederschap uit te stellen, zoals vrouwen met borstkanker die chemotherapie moeten ondergaan. Dit kan een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid.”
Eicellen invriezen, hoe gaat dat?
Je eicellen laten invriezen is niet iets dat je ‘even’ doet. Het is een serieus en intensief traject dat veel tijd, energie en vaak ook geld kost. Kort gezegd betekent eicellen invriezen dat je voor ivf kiest. Nicole: “Om meerdere eiblaasjes in de eierstokken te laten groeien en rijpen, moet je jezelf om te beginnen hormooninjecties geven. In de tussentijd vinden er meerdere echocontroles plaats om de groei en rijping te controleren. Als de blaasjes groot genoeg zijn, wordt een eicelpunctie ingepland. Tijdens deze punctie prikken we de eiblaasjes, onder verdoving, aan en oogsten we de eicellen. Deze rijpe eicellen kunnen vervolgens worden ingevroren.”
Wat zijn de kansen om daadwerkelijk zwanger te worden?
Per eicel is de kans op een zwangerschap ongeveer 5 procent. “Er is berekend dat vrouwen onder de 38 jaar 70 procent kans op een zwangerschap hebben bij ten minste 20 eicellen in de vriezer,” legt Nicole uit. “Het is lastig om te voorspellen hoeveel eicellen een behandeling je oplevert. Soms is het dus nodig om meerdere behandelingen te ondergaan en begint het hele riedeltje weer opnieuw. De meest gestelde vraag van vrouwen over hun ingevroren eitjes is dan ook: hoe groot is de kans dat ik met de ingevroren eitjes zwanger wordt? Oftewel: is het mijn tijd (en geld) waard? Dat is lastig te zeggen. Het laten invriezen van je eicellen vergroot je kansen op een kind, maar de garantie is er nooit. Een voorraad eicellen hebben in de vriezer zegt niets over je vruchtbaarheid op dat moment en het succes bij het gebruik van deze eicellen.”
Wat zijn de kosten van zo’n traject?
De kosten voor het invriezen van je eitjes betaal je vrijwel altijd zelf. Pas als je een medische indicatie hebt, wordt het in de meeste gevallen door je zorgverzekeraar goed. Vaak ben je dan verzekerd voor drie rondes, oftewel pogingen. De kosten bedragen per ronde gemiddeld zo’n 3500 euro. Om voldoende eitjes te oogsten, hebben sommige vrouwen twee tot drie rondes nodig. Een flinke investering dus! Bij verschillende bedrijven in de VS, maar inmiddels ook in Nederland kun je soms ook je eicellen laten invriezen op kosten van de baas. Bij bedrijven in Nederland gaat om McKinsey, Hubspot, LinkedIn, Uber, Salesforce, SurveyMonkey en Google. Van baan switchen is dus ook nog een optie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.