Het ene na het andere merk zet de term ‘clean beauty’ op verpakkingen. Maar wat betekent deze term precies? Valt dit onder marketingtrucs als greenwashing of zijn de producten die deze term bevatten écht clean? Tijd voor duidelijkheid!
We worden ons steeds bewuster van hormoonverstorende stoffen die in onze crèmes en nagellakjes zitten. Maar het scannen van ellenlange ingrediëntenlijsten met moeilijke termen is best ingewikkeld. Een label als ‘clean beauty’ kan de uitkomst zijn om in één oogopslag te zien of je een product kiest zonder allerlei vreemde stoffen. Maar wat betekent deze term eigenlijk?
Wat betekent ‘clean beauty’?
De term ‘clean beauty’ heeft geen officiële definitie. Zie je deze term op een product staan dan blijft het dus speculeren wat dit betekent. Elke producent van een beauty product of merk kan deze term namelijk anders interpreteren. In veel gevallen wordt de term gelinkt aan producten die vrij zijn van synthetische of chemische ingrediënten die schadelijk zijn voor je huid of die irritatie geven. Clean beauty producten zijn daarom niet hetzelfde als natuurlijke producten die geen synthetische stoffen bevatten. Volgens dermatologen zijn niet alle producten die clean en natuurlijk zijn ook per definitie veilig. Natuurlijke producten hoeven niet altijd goed te zijn en synthetische producten zijn niet altijd slecht. Zo kan vitamine C bijvoorbeeld ook synthetisch worden gemaakt. Onze tip: doe ook bij clean beauty producten nog even een ingrediëntencheck.
Labels om op te letten
Schadelijke of hormoonverstorende stoffen: Zeker weten dat je producten geen schadelijke of irriterende stoffen bevat? Check de ingrediëntenlijst. Parabenen, ftalaten, sulfaten en synthetische geurstoffen zijn onder andere stoffen die je niet in je huidverzorgingsproducten of make-up wilt hebben. Hier geven we je al een lijst met ingrediënten om op te letten.
Plastic: Op ingrediëntenlijsten worden microplastics aangeduid met termen als polypropyleen, polyethyleen en nylon-12. In dit artikel lees je meer over o.a. de termen microplastics, fossiele en natuurlijke ingrediënten en palmolie.
Parfumvrij: Of een product wel of geen synthetische geurstoffen bevat is niet altijd van de ingrediëntenlijst te halen. Wanneer een product minder dan een procent parfum bevat, hoeft de producent dit niet te vermelden. Kijk hiervoor dus wel naar labels op de verpakking in plaats van op de ingrediëntenlijst.
Vegan en dierproefvrij: Weten of de producten die jij gebruikt dierproefvrij of vegan zijn. Veel merken hebben hun beleid tegen dieproeven op hun website uitgelegd. Als een product vegan is staat dit vaak op de verpakking vermeld of op de website van het product.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.