We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voldoende water drinken is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Het heeft allerlei voordelen voor je lichaam, maar helpt water drinken ook om een droge huid tegen te gaan?
Je huid heeft veel te verduren. Een loeiende verwarming, koude winterdagen, maar ook krachtige zonnestralen zijn funest voor dit belangrijke orgaan. De huid droogt hierdoor razendsnel uit, waardoor het ruw kan aanvoelen. Ook kan de huid jeuken en schilferen en dat wil je natuurlijk niet. Vaak wordt gezegd dat het drinken van veel water helpt om de droge huid een boost te geven, maar klopt dat wel?
Vochtverlies
Allereerst is het goed om te weten wat er precies gebeurt bij een droge huid. In medische termen wordt dit namelijk ook wel ‘transepidermaal waterverlies’ genoemd. Kortom, de huid verliest te veel vocht. Het gaat dan niet om zweet, wat uit de zweetklieren komt, maar om vocht dat verdampt tussen je huidcellen. Bij een droge huid bestaat er meer ruimte tussen de huidcellen en dit zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan ontsnappen. Vergelijk het met een bakstenen muur die te weinig voegmiddel heeft.
Oorzaken droge huid
Als je last hebt van een droge huid, kan dat verschillende oorzaken hebben. Voor een deel is het genetisch bepaald, maar ook medicijnen, hormonale veranderingen of verkeerde verzorgingsproducten kunnen een rol spelen. Mensen bij wie eczeem, astma of hooikoorts voorkomt in de familie, hebben vaker last van een droge huid. Bij ouderen neemt de elasticiteit van de huid af, waardoor er meer ruimte tussen de huidcellen ontstaat. Daarom hebben zij ook vaker last van een droge huid.
Water drinken tegen een droge huid?
Nu we meer weten over het vochtverlies en de oorzaken, willen we natuurlijk antwoord op de vraag: helpt een extra glas water een droge huid tegen te gaan? Zoals je weet is het drinken van water erg belangrijk voor je lichaam. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Hierdoor blijf je gehydrateerd en worden er afvalstoffen afgevoerd. Het klinkt dan ook als een logische oplossing om het vochtbalans in de huid aan te vullen met een paar extra glazen water, maar zo werkt het helaas niet. Op het moment dat jij een glas water drinkt, wordt dat water via je darmen opgenomen in je bloedbaan. Het water verspreidt zich vervolgens over heel je lichaam. Het is dus geen zekerheid dat het extra water ook daadwerkelijk bij je huid terecht zal komen. Een groot gedeelte adem je namelijk uit of verdwijnt als ontlasting, urine of zweet. Die extra glazen water zouden je enkel meer toiletbezoekjes kunnen opleveren.
Tips om voldoende water te drinken
Drink je altijd te weinig? Dan kan een extra glas water wel een beetje helpen. Niet alleen je huid, maar alle weefsels in je lichaam hebben namelijk voldoende vocht nodig. Hier check je handige tips hoe je meer water kan drinken.
Niet te warm douchen
Wat je daarentegen wél kunt doen wat te maken heeft met water: minder vaak (te heet) douchen. Een lange, warme douchebeurt is verleidelijk, maar het kan ook een droge huid veroorzaken. Je huidbarrière bevat namelijk natuurlijke oliën die (als het te lang met warm water in contact komt) worden aangetast. Raakt de huidbarrière beschadigd, dan droogt de huid uit. Douche daarom niet langer dan vijf minuten op een temperatuur van rond de 30 graden. Nóg beter is het als je je lichaam afspoelt met een koude douche. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook fijn vanwege de hoge energieprijzen. Wil je minder vaak douchen, maar toch fris voor de dag komen? Deze tips helpen je op weg.
Wist je dat..
Kamerplanten een handje kunnen helpen tegen een droge huid? Niemand wordt namelijk vrolijk van een huiskamer met droge lucht. Ook je huid niet. En dan kun je smeren wat je wilt, maar het is slimmer om de oorzaak op te lossen: die droge lucht! Wijs de droge lucht de deur en verwelkom zuurstofrijke lucht met kamerplanten. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.