Of een ‘flawless skin’ voor iedereen haalbaar is, valt te betwijfelen. Maar feit is wel dat er allerlei valkuilen zijn die ongewenste puistjes en mee-eters vooroorzaken. Wij vertellen je wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een onzuivere huid en hoe jij pukkels een kopje kleiner kunt maken
Een onzuivere huid komt vooral voor in de pubertijd, maar sommige mensen hebben er hun hele leven last van. Ook tijdens de zwangerschap is dit een veel voorkomend verschijnsel. Tekenen die wijzen op een onzuivere huid zijn o.a. puistjes, mee-eters, verwijde poriën en een glimmende huid. Dit zie je vooral terug op het gezicht, maar ook vaak in de nek, op de schouders, borstkas en rug.
Hoe zo’n onzuivere huid ontstaat? Verstopte poriën zijn de boosdoeners. Hierdoor stapelt talg – het vet dat de huid soepel houdt – zich op in de talgklieren, samen met vuil en dode huidcellen. Gevolg: mee-eters! Wanneer deze mee-eters gaan ontsteken., als gevolg van bacteriën die woekeren in de verstopte poriën, ontstaan er puistjes.
5 oorzaken van een onzuivere huid
Last van een onzuivere huid? Meerdere factoren kunnen dit veroorzaken:
- Hormonen: Vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie hiervan juist tegen! Daarom hebben jongens vaak meer last van een onzuivere huid dan meiden. Let op: niet de hoeveelheid hormonen bepaalt of je puistjes krijgt, maar wel het gebrek aan evenwicht tussen de hormonen onderling en de verhoogde gevoeligheid van de talgkliertjes. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de pubertijd, maar ook tijdens een zwangerschap last kan hebben van onzuiverheden.
- Stress: Ook de stresshormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie. Zit je in een stressvolle periode? Dan zullen er sneller puistjes oppoppen. Met deze tips houd je je cortisol onder controle.
- Verkeerde verzorgingsproducten: Wanneer je een crème gebruikt die te vet is voor jouw huidtype, raken de poriën van je huid verstopt. Ook make-up, zoals een foundation of dekkend poeder, kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken. Een droge huid heeft weer andere verzorging nodig dan een rijpere of vettere huid.
- Onvoldoende reinigen: Het reinigen van je gezicht is allesbehalve een overbodige luxe. Als het goed is, doe je dit eenvoudige klusje zelfs elke dag. Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen, anders veroorzaakt het alsnog verstopte poriën. Trap dus niet in deze valkuilen.
- Medicijnen: Sommige geneesmiddelen kunnen een onzuivere huid veroorzaken of verergeren. Medicijnen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisonencrèmes zijn voorbeelden van deze boosdoeners.
Tips tegen puistjes
Een onzuivere huis is onschuldig, maar kan wel je zelfvertrouwen aantasten. Met een paar simpele handelingen, kun je puistjes en mee-eters verminderen:
- Gebruik een verzachtende lotion
- Hoe verleidelijk het ook is: knijp mee-eters en puistjes niet uit!
- Gebruik niet te veel make-up. Dit verstopt je poriën.
- Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon en bescherm je goed tegen UV-straling.
- Voed je huid van binnenuit door gezond en gevarieerd te eten
- Gun jezelf voldoende rust en ontspanning
Ook interessant: Pukkeltjes, puistjes en acne kunnen overal op je lichaam tevoorschijn komen. Maar acne op je rug is lastig te behandelen, omdat je er zelf niet bij kunt. Hoe kom je er dan toch vanaf? We vroegen een huidtherapeut om haar beste tips. Je leest het hier!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.