Genoeg bewegen is op elke leeftijd belangrijk. Maar om meer te bewegen hoef je niet meteen de sportschool in te duiken. Door deze eenvoudige manieren wordt het een eitje om in beweging te blijven, je spieren te versterken en je conditie op peil te houden. En het levert je ook nog behoorlijk wat gezondheidswinst op.
1. Zorg voor een gezonde lichaamshouding
Meer bewegen begint bij een goede lichaamshouding. Onze rug is niet hol, maar bol. Door een bolle rug te veranderen in een actieve holle rug, zet je je spieren aan het werk. Sta en zit rechtop en oefen dit vaak. Een juiste lichaamshouding betekent minder rug- en bekkenbodemklachten, een kleinere kans op blessures, een kleinere kans op urineverlies en minder bekkenbodemproblemen tijdens en na de zwangerschap.
Doen: je houding verbeteren doe je door je rug hol te houden en je schouders laag. Houd je navel in en span je onderbuikspieren aan. Buik, billen en bekkenbodemspieren span je een paar tellen aan en laat je weer los. Adem ondertussen diep in door de neus en uit door je mond.
2. Zet jezelf op actief
Dertig minuten, het liefst vijf dagen per week: dat is het beweegadvies voor iedereen. Daar hoef je niet direct de sportschool voor in te duiken. Zorg er in ieder geval voor dat je tenminste tien minuten aaneengesloten flink beweegt, drie momenten per dag of een halfuur achter elkaar. Voel je je hartslag en zweet je een beetje? Dan ben je goed bezig. Als je dagelijks dertig minuten beweegt, versterk je het hart en kunnen belangrijke voedingstoffen beter de organen bereiken. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Het verbetert de bloeddruk, het cholesterolgehalte, helpt je lichaam sneller herstellen en zorgt ervoor dat je lekkerder slaapt.
Doen: een kwartier naar de supermarkt lopen en weer terug, dertig minuten zwemmen, tuinieren of drie keer per dag tien minuten lopen met de hond. Stap ook eens een bushalte eerder uit, parkeer je auto verder weg en loop tijdens het telefoneren.
3. Sjouw boodschappen voor meer spiermassa
Naast iedere dag een halfuur bewegen, adviseert de Gezondheidsraad sinds vorig jaar ook om één tot twee keer per week aan krachttraining te doen. Goed voor een strakker lichaam en meer spieren. En spiermassa verhoogt de stofwisseling; hoe meer spiermassa, hoe hoger de stofwisseling in rust. Na een paar maanden trainen heb je een kilo meer aan spieren. Hierdoor verbrand je dagelijks in rust dagelijks al snel vierhonderd calorieën meer. Een slimme manier om extra kilo’s te laten verdwijnen. Het helpt daarnaast tegen rugklachten, stress en versterkt het coördinatievermogen. Nog een pluspunt: krachttraining houdt je jong. Het stimuleert de aanmaak van het groeihormoon Ph, een lichaamseigen hormoon dat vroegtijdige veroudering tegengaat.
Doen: tien tot twintig minuten stevig de vloer boenen op je knieën, de boodschappentassen (van een paar kilo) naar huis dragen, ramen lappen, de was ophangen of fietsen in een steeds zwaardere versnelling.
4. Sta positief in het leven
Lach, geniet en heb plezier. Positief in het leven staan is goed voor je geest, maar ook voor je lichaam. Buikpijn van het lachen? Heel goed! Hoe meer je lacht, hoe meer je beweegt en hoe beter je je voelt. Positief in het leven staan stimuleert je bloedsomloop, verhoogt de zuurstoftoevoer naar het hart en verkleint de kans op klontvorming in de aderen. Door vaker te lachen boost je bovendien je zelfvertrouwen, heb je minder snel pijn en verbetert je bloeddruk.
Doen: volg een lachsessie, vertel elkaar je beste grappen, lach vooral ook om jezelf en denk positief.
Ook interessant
Inspiratie om aan de slag te gaan? Deze video’s inspireren je om buiten te sporten en met deze 6 sporten train je je buikspieren, zónder dat je er erg in hebt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.