Sporten hoort bij een gezonde leefstijl. Daar kunnen we niet omheen. Misschien begin je met sporten met als doel om af te vallen. Toch kan het zo zijn dat je juist aankomt door het sporten. Geruststelling: in veel gevallen is dat hartstikke normaal! Hoe kan het dat je gewicht toeneemt als je gaat sporten? We geven zes mogelijke oorzaken.
Aan de ene kant is het normaal dat je aankomt als je begint met sporten (echt!). Maar negen van de tien keer is er meer aan de hand. We geven je zes redenen waarom je aankomt wordt als je sport:
1. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen
Wanneer je naar een actiever leven gaat, gaat je lichaam meer glycogeen opslaan. Glycogeen is de energieopslag in je lichaam. Als je begint met sporten, heb je meer energie nodig. Maar het vergroten van de opslagplaats voor glycogeen neemt tijd in beslag. Als de voorraden vol zitten, zal het lichaam de rest opslaan als vetweefsel. Er kan dan in totaal meer worden opgeslagen, maar je kunt wel aankomen in gewicht. Geen zorgen: dat is tijdelijk. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan je nieuwe leefstijl aan te passen.
2. Lekkere, maar ongezonde snacks zijn je nieuwe vriend
Mensen hebben na het sporten last van het ‘rebound effect’; als beloning voor het meer bewegen, trakteren ze zichzelf op een calorierijke snack. Dat je vaak honger krijgt van inspanning, helpt daar niet bij. Probeer dit te vermijden en te kiezen voor eiwitrijke voeding, zoals Griekse yoghurt of een salade met peulvruchten. Daar heeft je lichaam veel meer aan.
3. Je calorieënteller is gesaboteerd
Met sporten verbrand je calorieën, maar misschien niet zoveel als je denkt. Calorieëntellers zijn namelijk niet zo eerlijk. Ze zijn niet op de persoon die hem gebruikt afgestemd en geven een gemiddelde weer. Bovendien zijn er zoveel variabelen die je verbruik beïnvloeden. Ga dus niet te veel af op de calorieënteller.
4. De winst van sporten is klein
Dat brengt ons op het volgende: een vrouw verbrandt gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag. Bij een man ligt dat op 2500 kilocalorieën. Na een half uur hardlopen (en vijf kilometer verder) ben je ongeveer 350 kcal kwijt. Om één kilo vet kwijt te raken moet je 7000 kcal verbranden. Goed, dat zet dus niet echt zoden aan de dijk. Daarnaast verbruik je in rust ook energie, waardoor het verschil kleiner is dan je misschien denkt.
5. Na het sporten ga je op de energiezuinige stand
Vind je dat je na het sporten best met de auto naar huis kun gaan? Dat je ‘s avonds binnen kunt blijven? En onderuitgezakt de beste zithouding is? Het verhoogde energieverbruik tijdens het sporten wordt vaak gecompenseerd door een verlaagd energieverbruik na het sporten. Dat schiet natuurlijk niet op. Dat je dikker wordt terwijl je sport, is dan goed te verklaren.
6. Je bouwt spiermassa op
Het opbouwen van spiermassa gaat niet snel, maar de juiste training (en goede voeding!) kan zorgen voor extra spiermassa. Geen gewichtsverlies hoeft dus niet te betekenen dat er geen winst is behaald. Kijk dus niet alleen naar de weegschaal, maar ook in de spiegel. Misschien zie je dan wel een slankere taille of gespierder lichaam en weet je dat je goed bezig bent.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.