Hoe meer je sport en zweet, hoe beter je conditie wordt en hoe sterker je spieren. Maar is dat ook echt zo? En zijn mannen vaker geblesseerd dan vrouwen? Dit is het verband tussen rust en beter presteren.
Als je na een lange tijd weer begint met sporten, wil je het liefst zo snel mogelijk resultaat zien. Veel en hard trainen lijkt dan logisch, maar voor je het weet heb je een vervelende blessure te pakken. En daar zijn we in Nederland niet onbekend mee… We sporten en bewegen steeds meer en dat is gezond en positief, maar levert jaarlijks zo’n 3,7 miljoen blessures op. Onze knieën, enkels en ons hoofd(!) zijn het vaakst slachtoffer. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
Volgens Marloes van Lierop, sportfysio- en manueel therapeut, gaat het om de juiste verhouding: “Ik noem dat slim en hard trainen. Het is belangrijk de juiste trainingsbelasting af te stemmen op je belastbaarheid en daarna goed te herstellen. Je lichaam is nooit hetzelfde. Je belastbaarheid is anders na een dag werken, je fysieke en mentale rust, je voeding en je vorige training. Het is elke dag een afweging.”
Rust is de sleutel tot succes
Rust, of liever gezegd herstel, is de sleutel tot succes bij effectief sporten. Je hersteltijd is afhankelijk van jou als persoon, je training en de intensiteit. Het herstel zorgt voor ‘supercompensatie’. Het doel daarvan is dat je altijd beter en sterker bent ten opzichte van voor je training. Voeding en mentale en fysieke rust horen daarbij. Rustig opbouwen is bij elke sport een must. Weefsels als spieren, pezen en aanhechtingen aan het bot, moeten wennen aan de hoeveelheid belasting. Doe je dit niet, dan loop je extra kans op een blessure.
Hierdoor ontstaan blessures
Een blessure ontstaat vaak door te vroeg of te laat trainen na een vorige sessie. Ook een ander type training kan een aanslag zijn op je lichaam. Dit zorgt voor een piekbelasting op je weefsel. Deze piekbelastingen hebben een belangrijke impact op het ontstaan van blessures. Hard trainen op het niveau van spieren, pezen en gewrichten is niet verkeerd, mits de training telkens goed getimed wordt en afgestemd is op alle andere factoren. Als dit op een juiste manier gebeurt, kunnen spieren, pezen en gewrichten wennen aan een zwaardere training en zullen piekbelastingen zich minder vaak voordoen.
Doe een ademhalingsoefening
Ook je rustmoment pakken tijdens het sporten, heeft zo zijn voordelen. Af en toe een simpele ademhalingsoefening tijdens je workout (door je neus inademenen, door je mond weer uit) zorgt voor:
1. Een sneller herstel
2. Geen hoofdpijn
3. Een beter uithoudingsvermogen
4. Meer focus
5. Beter slapen
Mannen zijn vaker geblesseerd
Mannen zijn vaker geblesseerd dan vrouwen omdat zij meer risicovolle sporten beoefenen. Veldvoetballers hebben het vaakst een blessure. Hardlopers zijn daarentegen het meest blessuregevoelig. Motorsporters, ruiters en wielrenners lopen het vaakst de meest ernstige blessures op. De minst blessuregevoelige sport is zwemmen. Er is geen enkele sport waarbij je gewrichten zo weinig te verduren krijgen als bij het doen van de borstcrawl of de vlinderslag.