Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel intensieve trainingen kunnen ervoor zorgen dat je overtraind raakt. Hoe herken je overtraining? En hoe voorkom je overtraining?
Meerdere keren per week weet je jezelf te motiveren om te gaan sporten. Je bent super goed bezig, toch? Niet als je overtraind bent. In dat geval kun je beter even rust houden en je focussen op herstel. Hoe weet je of je overtraind bent? Wij delen een aantal symptomen waar je overtraining aan kan herkennen.
Oorzaken van overtraining
Om je spieren sterker te maken moet je je spieren een klein beetje overbelasten. Belast je je spieren keer op keer iets te veel zonder voldoende rust te nemen? Dan heb je kans dat je spieren overtraind raken. Overtraining is volgens sportartsen een ophoping van vermoeidheid. Je spieren krijgen niet de kans om te herstellen, en herstel is juíst zo belangrijk om je spieren sterker te maken. Naast te intensief sporten kan overtraining ook komen doordat je spieren (tijdelijk) minder aan kunnen. De verminderde belastbaarheid van je spieren kan komen door stress, ziekte of een blessure. Je lichaam is vatbaarder en kan minder hebben. Een rondje hardlopen dat voorheen heel gemakkelijk ging kan ineens een enorme opgave zijn voor je lijf.
Signalen om in de gaten te houden
Overtraining kan lastig zijn om te herkennen. Ervaar je één van onderstaande symptomen? Dan hoeft dit niet gelijk op overtraining te wijzen. We hebben namelijk allemaal weleens spierpijn en iedereen voelt zich weleens vermoeid. Herken je een patroon in deze symptomen, houden de klachten aan of ervaar je een combinatie van onderstaande signalen? Dan kan dat weleens wijzen op overtraining.
Sporten kost meer moeite: Merk je tijdens het sporten dat je niet meer zo snel, krachtig of energiek beweegt als gebruikelijk? Dit kan een teken zijn van overtraining. Je spieren hebben niet de energie om voluit te presteren.
Slapeloosheid: Je ligt onrustig in bed en in slaap komen is lastig. Ondanks dat je overdag sneller vermoeid bent lukt het je niet om een goede nachtrust te pakken.
Spierpijn: Je spieren voelen stijf of pijnlijk. Volgens de sportartsen van Nederland is het na een zware training goed om je spieren voldoende rust te gunnen zodat ze volledig kunnen herstellen. Heb je na een paar dagen rust nog steeds vermoeide benen of spierpijn? Je spieren zijn dan zo overbelast dat ze niet meer goed kunnen herstellen.
Je hebt minder eetlust: Overtraining is eigenlijk een ophoping van stress in je lichaam. Deze stress kan je eetlust beïnvloeden waardoor je soms geen hap meer door je keel krijgt. Meer weten over de onverwachte gevolgen van stress? Dat lees je hier.
Je bent sneller geïrriteerd: De gevolgen van overtraining zijn niet alleen lichamelijk. Ook geestelijk kun je hier last van hebben. Voel je je onrustig, opgejaagt of gehaast? Dan is het misschien tijd om iets rustiger aan te doen.
Sporten is opeens minder leuk: Geen zin hebben om te sporten herkennen we allemaal. Maar merk je dat het je steeds meer moeite kost om jezelf van de bank te slepen en jezelf te motiveren? Dan kan dat een teken zijn van overtraining.
Je bent vaker ziek: Overtraining kan een behoorlijke invloed hebben op je immuunsysteem. Je weerstand wordt lager en hierdoor loop je meer kans om een griepje op te vatten. Wij geven je tips om je weerstand op te krikken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.