In tijden van stress vliegen de adviezen je om de oren. Goedbedoeld natuurlijk, maar de meeste de tips vallen onder de categorie ‘open deur’ en ‘inkoppertje’. Daarom verzamelden wij anti-stress tips die je niet overal hoort, maar wel minstens zo goed werken. Zoals het maken van een lachbibliotheek en friemelen.
1. Maak een lachbibliotheek
Humor is een krachtig wapen tegen stress. Volgens William Fry, humordeskundige en emeritus hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford University, is het daarom een goed idee om een lachbibliotheek op te bouwen. Houd een week bij waar je hardop om moet lachen. Zoals die homevideo, flauwe mop of die grappige foto. Bewaar dit allemaal op een vaste plek, bijvoorbeeld je telefoon, zodat je altijd in je lachbibliotheek kunt duiken.
2. Eet je stress weg
Troost zoeken bij de inhoud van je keukenkastjes en koelkast, dat klinkt als een slecht idee. Dat is het niet als je die reep chocolade en zak chips links laat liggen en kiest voor avocado, banaan en broccoli. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond, maar ook een krachtig wapen tegen stress. Hier lees je wat je nog meer in je boodschappenmandje moet gooien voor het perfecte anti-stress menu. Zet deze voeding op een prominente plek, zodat het een stuk makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken.
3. Wacht niet op de juiste stemming
Als je je gestrest voelt, is het verleidelijk om alles uit te stellen. Die lastige mail? Het vuilnis buiten zetten? Dat komt morgen wel. Negen van de tien keer leidt uitstellen tot nóg meer stress. Joseph Ferrari, uitstelexpert van de DePaul University in Chicago, adviseert om niet te wachten tot je voldoende inspiratie hebt of in de juiste stemming bent, maar gewoon te beginnen. Ook als je geen motivatie hebt. Als je eenmaal begonnen bent, komt de motivatie meestal vanzelf. De stress van het uitstellen heb je dan namelijk verminderd.
4. Ga friemelen
Ons brein is er niet op gebouwd om meerdere dingen tegelijk te doen. Het gaat ten koste van je concentratie en maakt je onnodig gestrest. Een bekende anti-stress tip is dan ook: stop met multitasken. Veel mensen weten niet dat er ook een positieve vorm van multitasken bestaat. Als je het lastig vindt om je te focussen, is het slim om iets te pakken om mee te friemelen. Denk aan een paperclip of een stressbal. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat gefriemel helpt om de effecten van stress te reguleren, zoals besluiteloosheid en verveling.
5. Houd een stressdagboek bij
Soms is het moeilijk om je vinger op de oorzaken van stress te leggen. Een stressdagboek kan dan helpen om onbekende stressoren en jouw reactie hierop te herkennen. Maak een tabel en houd daarin het volgende bij:
- De tijd
- Wat je doet
- Hoe gelukkig je je voelt (1 -10)
- Hoe je lichaam voelt (ontspannen, rusteloos etc)
- Hoe gestrest je je voelt (1-10)
Geef als het even kan ieder uur antwoord op deze vragen.
6. Verleng je lont
Beter met frustraties leren omgaan, helpt tegen stress. Heb je een kort lontje? Dan is er goed nieuws: je kunt deze verlengen. Maak gebruik van de techniek paradoxale intentie. Dat betekent dat je doet wat je juist helemaal niet wilt doen. Stel dat je in een lange rij staat voor de kassa en merkt dat je gefrustreerd raakt, dan kies je de volgende keer voor een nog langere rij. En baal je omdat de trein voor je neus wegrijdt, vertrek dan eens expres te laat van huis.
Ook interessant: stress uit zich niet alleen in hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Dit zijn de acht onbekendste signalen van stress.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.