Veel hormonale problemen kun je tackelen door gezonder te eten en je leefstijl te verbeteren, zegt Barbara Havenith. Deze gynaecoloog, orthomoleculair arts én directeur van de Vrouwenpoli in Boxmeer laat zien wat je jezelf dan moet voorzetten. Hoe ziet een gezonde leefstijl eruit? Dit zijn Barbara’s zes gouden tips voor vrouwen.

Gezonde tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht wat ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Barbara Havenith, gynaecoloog, orthomoleculair arts én directeur van de Vrouwenpoli in Boxmeer, haar tips om je gezonder, fitter en gelukkiger te voelen.

1. Kom in actie tegen microplastics

“In veel microplastics zitten hormoonverstorende stoffen die kunnen bijdragen aan een disbalans, waardoor bijvoorbeeld menstruatieproblemen kunnen ontstaan of een kinderwens minder makkelijk in vervulling gaat. Veel winst kun je boeken door te kiezen voor biologisch eten. In pesticiden zitten nogal eens van die hormoon verstorende stoffen. Heb je een smalle beurs? Check dan online The Dirty Dozen en The Clean Fifteen: hier vind je welke gangbare groente en fruit je beter kunt vervangen door biologische en welke je veilig kunt eten.”

2. Wees bewust van het pilgebruik

“In de reguliere geneeskunde wordt de pil vaak ingezet tegen allerlei hormonale klachten. Of het nu premenstrueel syndroom is of acne: probeer eerst met voeding je hormonen terug in balans te brengen. Als je met name minder koolhydraten gaat eet, neemt de insulineproductie af en dit heeft een gunstige uitwerking op je oestrogeengehalte dat bij een hoog insulineniveau losgaat en soms zorgt voor een disbalans. Dus geen snoep, koek of kant-en-klaar. Maar eet ook even geen brood, pasta, rijst, frisdrank en alcohol. Dat levert vaak binnen een week of drie, vier een enorme verbetering op.”

3. Zoek de uitdaging

“Prikkel je lijf. Zit niet elke dag in een kamer van 21 graden. Ga naar buiten, ook als het regent en koud is. Sport. Douche je koud af of ga naar de sauna. Doorbreek routines en geijkte patronen. Als je je lichaam uitdaagt, wordt het flexibeler en daarmee raakt het minder snel uit balans.”

4. Zet je telefoon uit, zorg voor rust

“Je hormonen zijn gebaat bij rust, veiligheid en ontspanning. Als je altijd maar geprikkeld bent door die continue stroom mails en nieuwsberichten, dan heeft dat gevolgen voor je cortisolgehalte en adrenalineniveau. Belangrijke hormoonproducenten zoals de bijnieren en de schildklier raken van slag en kunnen zo een scala aan klachten veroorzaken.”

5. Eet onwijs kleurrijk

“Mensen denken dat ze enorm gevarieerd eten maar als je het bijhoudt, komen de meesten uit bij niet meer dan dertig verschillende voedingsmiddelen per week, terwijl honderd mijn voorkeur zou hebben. Al die verschillende voedingsmiddelen brengen ieder voor zich stoffen mee, die belangrijk zijn voor je darmflora. Hoe groter de diversiteit van je voeding, hoe diverser je darmflora. En dat is heel belangrijk. Vanuit de natuur weten we dat diversiteit het ecosysteem sterker maakt. Als je darmflora divers is, ben je dus minder kwetsbaar.”

6. Maak keuzes, stel prioriteit

“Als het op gezond leven aankomt, doe ik echt niet altijd alles tot in de puntjes goed. Soms is het ook een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Dus ik maak tijd om in een biologisch dynamische buurttuin mijn groente te oogsten. Ik maak tijd om alles zelf te koken. Dan kijk ik maar minder tv. En ik maak het mezelf ook niet nodeloos ingewikkeld: de keukenmachine neemt veel werk uit handen.”

Barbara Havenith doet mee met de Gezond Held 2019-verkiezing van gezondNU. Vind jij dat ze moet winnen? Breng dan nu je stem uit.

Wie is jouw gezonde held van 2019?

De andere genomineerden zijn:

Diëtist Harriët Verkoelen: “Stel je ontbijt eens uit”

“Een hardnekkige fabel is dat je per se moet ontbijten om ‘de boel op gang te brengen’. Als je ’s morgens niets kunt eten of geen honger hebt, eet dan niet. De laatste tijd zijn we juist bezig om mensen weer te leren ’s morgens eerst te gaan bewegen en pas daarna te eten. Je ontbijt uitstellen of zelfs overslaan (dit moet je trainen!) versterkt je stofwisseling juist. Ik weet dat het raar klinkt maar als je een aantal uren niet gegeten hebt dan gaat je stofwisseling veranderen en krijgen processen die anders niet gebeuren, een kans. Eén daarvan is vetverbranding. Dát brengt ‘de boel op gang’!”

Kinderarts Ines von Rosenstiel: “Maak afspraken met jezelf”

“Minder alcohol drinken: op dat vlak valt voor bijna iedereen nog wel winst te boeken. Maar minderen met drinken kan verdraaid lastig zijn. Voor mij werkt het beter als ik daadwerkelijk alcoholvrije dagen inplan. Bijvoorbeeld maandag tot met donderdag drink ik helemaal geen wijn of (wit)bier, maar op vrijdag, zaterdag en zondag mag ik wel af en toe een goed glas. Zulke afspraken maak ik met mezelf, en je kan het als steun in de rug ook nog eens in je agenda zetten. Dat maakt het makkelijker om je er ook aan te houden en de alcoholconsumptie te verminderen. ”

Fysiotherapeut Nathalie Schaafsma: “Maak van je hart geen moordkuil”

“Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat ik alles mag zeggen als ik het maar netjes doe. Nu tig jaar later draag ik deze wijze les nog steeds elke dag met mij mee. Ik zie om mij heen dat mensen dit niet altijd doen en wat er dan ontstaat is vaak opgekropte frustratie wat zich kan uiten tot fysieke- of mentale ongemakken. Natuurlijk heb ik ook weleens ongemakken gekend door juist wél iets te zeggen, maar gelukkig duurde dit dan nooit lang!”

Receptontwikkelaar Nora French: “Denk: ‘Beter dan …’”

“Wil je gezonder eten? Wees dan niet te streng voor jezelf! Een gezond eetpatroon is geen tijdelijk dieet, maar eerder een levensstijl die je opbouwt. Het principe ‘beter dan’ werkt goed. Vervang een ontbijt met cornflakes eens voor een bordje havermout; het is beter dan … Snack met noten in plaats van chips omdat het ‘beter dan’ is. Gezond proberen te eten is beter dan het niet doen! Doe wat je kunt, veranderingen hebben tijd nodig.”