Een op de vijf Nederlanders gaat niet naar de huisarts met een psychische klacht zoals depressieve gevoelens of angst. Veel mensen, vooral jongeren en 65-plussers, denken dat het probleem vanzelf weer overgaat of zien het als falen. De GGZ-kliniek U-center stelt zelfs dat er een taboe heerst op psychische problemen.
Bijna vier op de tien Nederlanders heeft psychische klachten, of heeft ooit psychische klachten gehad. Zo heeft zeventien procent van de Nederlanders een depressie. Veertien procent heeft ooit te maken gehad met burn-outklachten. Angst komt op de derde plaats (acht procent). Twee procent van de Nederlanders heeft een verslaving gehad volgens het onderzoek van de GGZ-kliniek.
Burn-out: taboe
Ondanks dat mentale problemen veel voorkomen, zijn ze niet geaccepteerd. Voor bijna een kwart van de mannen is een burn-out een taboe. Vrouwen daarentegen durven niet uit te komen voor een verslaving of een depressie.
Bezoek huisarts uitgesteld bij psychische klachten
Ook met hulp vragen gaat het mis. Want als het gaat om mentale problemen, stellen Nederlanders een bezoek aan de huisarts het liefst zo lang mogelijk uit. Pas als de nood echt aan de man is, maken we een afspraak. De huisarts zien we vooral als een eerste station, die ons op weg kan helpen bij het vinden van hulp.
Alleen is het niet voor alle Nederlanders zo gemakkelijk om langs de huisarts te gaan. Zo ziet een op de vijf jongeren psychische problemen als falen. Niet alleen schamen Nederlanders zich als zij bijvoorbeeld last hebben van een depressie of burn-out, ook heeft vijf procent van de Nederlanders het idee dat de huisarts hen niet kan helpen.
Huisarts een man? Dan schamen we ons nog erger!
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar vinden tevens het geslacht van de huisarts belangrijk: 52 procent van de jongeren heeft een voorkeur voor een man of vrouw. Zodra mensen ouder worden, neemt deze voorkeur af. Onder de 65-plussers heeft slechts zeven procent een specifieke keuze.
Tips en doorverwijzingen naar psycholoog
Wanneer je langs de huisarts gaat voor psychische klachten, wordt bijna de helft van de Nederlanders doorgestuurd naar een psycholoog. Veel mensen krijgen tips mee om thuis zelf iets te doen aan het probleem. Bij slechts acht procent van de mensen wordt er niks aan het probleem gedaan.