Liefdesverdriet doet echt pijn en is zelfs schadelijk voor je. Het doet zoveel pijn dat het aantoonbaar is op een MRI-scan. Na een breuk ben je zelfs meer vatbaar voor een depressie. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven: “Een gebroken hart voelt echt als steken en pijn aan je hart.”
Of je relatie nu al langer op losse schroeven stond of het gebeurde totaal onverwachts, een gebroken hart overkomt ons bijna allemaal. En dat doet pijn. Onderzoekers van de University of Colorado Boulder wisten dit aan te tonen. Aan het onderzoek namen mensen deel die ongewild uit een verbroken relatie kwamen. In een MRI-scan werden beelden getoond van de ex-partner en van een ‘gewone’ vriend of vriendin. Bij de beelden van de ex-partner kregen zij een fysieke pijnprikkel. De hersengebieden die oplichtten tijdens de fysieke en emotionele pijn vertoonden vergelijkbare patronen. Emotionele pijn bestaat dus echt.
Bij het verbreken van een relatie komen veel emoties los. Je voelt je somber, verdrietig, boos of een combinatie van alle drie. “Of het nu kort of lang heeft geduurd, voor velen komt een relatiebreuk hard aan. Sommigen gaan met klachten als buikpijn of pijn in de onderrug naar de dokter. Veel mensen die mentale of psychische klachten hebben, voelen dat in hun lichaam. Emotionele pijn kan daardoor net zo heftig zijn. Een gebroken hart voelt echt als steken en pijn aan je hart”, zegt Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en Korrelatie.
Een relatiebreuk kan voor psychische problemen zorgen
Een relatiebreuk wordt als één van de pijnlijkste ervaringen gezien en is daarom funest voor zowel mannen als vrouwen. Je kunt er zelfs psychische problemen door krijgen of er een depressie aan overhouden. “In de praktijk komt dat zeker voor”, meent Van de Ven. “Vooral als mensen hun partner verliezen door overlijden, kan liefdesverdriet ondragelijk zijn. Anderen worden labiel, huilerig of hebben last van stemmingswisselingen. Het ongeloof slaat toe, iemand kiest niet meer voor zichzelf of stort zich halsoverkop in een nieuwe relatie. Wat ik ook meemaak is dat mensen de ex-partner gaan stalken. Ze gaan hun geliefde achtervolgen en proberen het contact te herstellen. De pijn van een gebroken hart kan zelfs zo ondragelijk zijn dat iemand suïcidaal wordt.”
Een medicijn tegen liefdesverdriet?
Kun je er psychische schade aan overhouden? Dat is volgens Van de Ven per persoon verschillend. “Dat ligt ten eerste aan de thuissituatie. Bovendien moet iemand daar geestelijk gezien al meer gevoelig voor zijn. Wie op een nare manier uit elkaar gaat, kan daar wantrouwig door worden en is bij een volgende relatie voorzichtiger. Andersom komt het ook voor: mensen houden er verlatingsangst aan over en kunnen niet meer alleen zijn.”
Een medicijn tegen liefdesverdriet bestaat helaas niet. Maar een gebroken hart is bij de meesten gewoon weer te helen. Emotionele pijn gaat vaak vanzelf over, al kost dit tijd. “De eerste fase is het moeilijkste. Dan komen alle emoties los. Het is belangrijk om je daaraan bloot te stellen en ook echt te rouwen. De meesten pakken dit goed aan. Wat helpt is om op te schrijven hoe je je voelt en steun te zoeken bij mensen die je dierbaar zijn. Als het wat rustiger wordt, zijn mensen weer in staat om te relativeren.”
Meer weten over rouw? Lees hier meer. Heb je professionele hulp nodig? Bel, mail, chat of app anoniem met een hulpverlener van Korrelatie.