<-- NIET ACTIEF -->

We hoesten omdat er te veel stof in de lucht zit, omdat we verkouden zijn of omdat de lucht te droog is. En soms gaat dat hoesten gewoon niet over! Daarom geven we je zes DIY-hoestdrankjes die ervoor zorgen dat je minder hoest.

Hoesten is een symptoom bij verschillende ziekten en komt vaak voor in combinatie met een verkoudheid. Door te hoesten reinig je de luchtwegen van ongewenste prikkelende stoffen. De krachtige luchtstoten brengen slijm en stofdeeltjes uit de luchtwegen naar buiten. Ben je helemaal klaar met dat gehoest? Maak dan één van deze hoestdrankjes:

Drink en sabbel

Gorgel met een glas lauwwarm water waarin je een theelepel keukenzout hebt opgelost. Doe dat bijvoorbeeld voor het slapengaan of ’s morgens vroeg. Zorg dat je de rest van de dag kunt sabbelen, op een snoepje of een kersenpit, het zorgt dat er slijm wordt geproduceerd.

Tijmthee

Tijmthee verzacht geprikkelde slijmvliezen. Ook gaat deze thee ziektekiemen te lijf. Tijm leent zich uitstekend als thee tegen verkoudheid en hoest. Neem een theelepel tijm, het liefst verse. Doe er een schijfje citroen bij en overgiet het met kokend water, laat het 10 tot 15 minuutjes trekken en giet de kruidenthee door een zeefje.

Honing

Je keel wordt door al dat gehoest soms pijnlijk. Honing smeert, verzacht en streelt die keel. Ideaal bij keelpijn: doe een schepje honing zo uit de pot in je thee.

Een drankje met ui

Bij vastzittend slijm werkt een ui, maar ook prei, bieslook en knoflook, goed. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel. Als hoestdrank tippen we je dit recept: snijd een grote ui in ringen en leg die in een kom. Doe er een laagje honing over en laat dit een nachtje staan. Zeef de volgende dag het ui-honing mengsel en neem hier 4 lepels per dag van.

Malrove (longekruid)

Eén van de oudste hoestdrankjes uit de natuur: malrove, ook wel bekend als longekruid. Egyptische priesters gaven al hoog op van de geneeskrachtige eigenschappen. Een eenvoudig hoestmiddel bestaat uit een mengsel van negen fijngehakte malroveblaadjes en een eetlepel honing. Laat dit langzaam door de keel glijden en herhaal het om de paar uur.

Drink meer

Het drinken van thee houdt de slijmvliezen vochtig, ideaal bij een droge hoest. In veel gevallen kan een glas warm water met honing en citroen al voldoende zijn om de hoest tot bedaren te brengen.