<-- NIET ACTIEF -->

Na een dag werken, kan je behoorlijke last krijgen van je nek. Met name wanneer je een zittend beroep hebt, is nekpijn helaas geen uitzondering. Wat je er tegen kunt doen? Onze lezers hebben een aantal tips voor je!

1. Ga naar de fysiotherapeut

Jill: ”Mijn tip is om naar de fysiotherapeut te gaan. Nekpijn kan veroorzaakt worden door een verkeerde houding. De fysiotherapeut kan je helpen om op een andere manier te bewegen of te zitten. Maar nekpijn kan ook veroorzaakt worden door spanning. Met oefeningen en bewustwording kan de fysiotherapeut je daar ook mee helpen.”

2. Knik ja tegen nekpijn

Ida: ”Om minder nekpijn te krijgen helpt het om ieder uur met volle aandacht even ja te knikken en nee te schudden. Je kin een paar keer naar voren en achteren bewegen kan ook. Doe dit elke dag een paar keer en na een werkdag iets langer.”

3. Gebruik een nekkussen tegen nekpijn

Melanie: ”Een nekkussen gaat helpen tegen je nekpijn. Je hebt nekkussens in alle soorten en prijzen. Ik heb er een van de IKEA en die is prima. Slapen op een opgerolde handdoek is geen goed idee, omdat dit ’s nachts gaat schuiven. De nek ’s avonds insmeren met magnesiumolie of calendulaolie werkt ook. Maar het belangrijkste lijkt te zijn om recht te zitten op het werk en niet te veel je hoofd naar beneden te buigen voor je beeldscherm en telefoon. Veel mensen krijgen daar een nekhernia van.”

4. Begin met zwemmen

Anette: ”Zwemmen werkt fantastisch om je spieren te ontspannen en sterker te maken. Mogelijk ontstaat de nekpijn door het optrekken van de schouders, waardoor verstijving optreedt. Neem daarom vaker rustpauzes en schud je armen en schouders goed los.”

5. Zittend lopen voor minder nekpijn

Mieke: ”Wat ik altijd doe voordat ik opsta, na een tijdje stil te hebben gezeten, is ‘zittend lopen’ en met je voeten rolbewegingen maken. Ga daarna van je ene bil op de andere bil zitten en wissel. Vervolgens schommel ik een beetje op mijn stoel, trek ik mijn buik in en ga dan pas staan. Mijn nekpijn verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.”

6. Masseer je nek met een tennisbal

Evenline: ”Masseer je pijnlijke nek met een tennisbal. Op YouTube vind je genoeg video’s die laten zien hoe je dat doet.”

7. Doe de volgende oefening

Chandra: ”Ook ik had steeds een soort nekpijn. Sinds een tijdje doe ik mee met een live geleide meditatie. Bij één van de oefeningen merk ik dat de irritatie vrijwel meteen verdwijnt. Ga met een rechte rug zitten. Beweeg vervolgens het lichaam heen en weer, van links naar rechts. Het hoofd blijft vooruit kijken. Ik doe deze oefening nu elke dag en heb er baat bij. Nog een oefening: ga met een rechte rug zitten op een bank of stoel. Beweeg je rug niet mee en buig voorzichtig je hoofd van links naar rechts. Bouw het rustig op.”

8. Gebruik een laptopstandaard

Lianne: ”Is een dag werken voor jou een dag achter de laptop zitten? Dan is een scherm op ooghoogte een oplossing. Koop bijvoorbeeld een laptopstandaard, waardoor het scherm van je laptop op ooghoogte komt te staan.”

9. Kies voor Mensendieck

Louisa: ”Het beste wat je kunt doen tegen nekpijn is naar een oefentherapeut Mensendieck of César gaan. Daar wordt precies bekeken wat jouw verschillende werkhoudingen zijn, ook wanneer je thuis werkt. Van daaruit wordt een betere houding en manier van bewegen aangeleerd. In deze tijden kan het consult vaak ook online, wat heel fijn is. Wat sowieso goed is, is minstens een keer per uur even op te staan en te bewegen. Langdurig dezelfde houding aannemen is nooit goed.”

Wil je meer tips voor een stijve nek? Je leest het hier.