<-- NIET ACTIEF -->

Een buik als een ballon – iedereen heeft er weleens last van. Maar wat kun je doen als je een opgeblazen gevoel hebt? Je kruidenkast induiken! Kruiden geven namelijk niet alleen smaak aan een gerecht, maar maken een maaltijd ook beter verteerbaar. Dé oplossing als je je een michellinmannetje voelt.

In ons maag-darmkanaal zit altijd zo’n honderd tot tweehonderd milliliter gas, ook als je je niet opgeblazen voelt. Slechte eetgewoontes, overgevoeligheid voor voedsel, rommelende darmen, obstipatie en stress kunnen extra gas opwekken. Het gevolg? Een bolle buik. Wil je van dit opgeblazen gevoel af, dan is het een goed idee om in je kruidenkast of -tuin te kijken. Deze vijf kruiden zijn je redder in nood bij een buik vol lucht:

1. Kaneel

Kaneel is niet alleen een ster in de decemberkeuken, maar maakt je buik ook blij. Dit specerij ondersteunt namelijk een gezonde stoelgang. Ook helpt kaneel je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor je na een maaltijd minder snel de behoefte hebt om de koektrommel te plunderen. Strooi wat kaneel over je havermout, doe het over een gesneden appel of gebruik het als suikervervanger bij het bakken.

2. Gember

Zoek je op Google naar tips voor een opgeblazen gevoel, dan lees je ongetwijfeld over gember. Deze geliefde wortel gaat irritaties in het maagdarmkaneel tegen, waardoor de kans op een buik als een ballon kleiner is. Daarnaast werkt het tegen misselijkheid. Voor de lekkerste gemberthee doe je niet een paar plakjes in heet water, maar pak je er een pannetje bij. Schil een stuk verse gember ter grootte van een duim, snijd deze in plakjes, leg ze in een pan en giet er een halve liter kokend water op. Laat dit tien minuten pruttelen met de deksel op de pan. Gooi alles door een zeef en knijp een halve citroen uit.

3. Munt

Van winderigheid tot een opgeblazen gevoel: regelmatig een kop muntthee drinken kan helpen tegen allerhande spijsverteringsongemakken. Niet alleen in thee is munt een succes, maar ook door een salade of in een yoghurtdip. Kook munt niet, want dan gaat de smaak verloren. Ben je gevoelig voor brandend maagzuur? Dan kun je dit kruid beter later staan.

4. Kurkuma

Ook onmisbaar in de keuken: kurkuma. Dit felgekleurde specerij bevat stoffen die gasvorming tegengaan, buikpijn verlichten en een opgeblazen buik helpen voorkomen. Beter kan dus bijna niet. Kurkuma is een lekkere toevoeging aan gemberthee, een fijne smaakmaker aan curry’s en ideaal om tofu op smaak te brengen.

5. Venkel

Ga je bij een Indiaas restaurant eten, dan is de kans groot dat je een theelepel venkelzaad na de maaltijd krijgt. Venkel staat namelijk al eeuwen bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking op de maag. Perfect voor na de maaltijd dus. Je kunt op venkelzaad kauwen, er een thee van zetten (chai thee!) of het mengen door je zelfgemaakte granola.

Lees meer over dit onderwerp