<-- NIET ACTIEF -->

Elke maand menstrueren, betekent voor heel veel vrouwen elke maand een vermoeid gevoel, hoofdpijn en buikpijn. En o ja, ook nog bijzonder geïrriteerd worden bij een tegenslag. Wat te doen? gezondNU geeft de 10 beste tips die je helpen. Zo blijf je elke maand de menstruatiepijn de baas.

Voor je buik: warme kruik

Een oude, vertrouwde tip die het nog steeds goed doet bij menstruatiepijn: een warme kruik! Vul een kruik met lauwwarm water en leg die op je buik of onderrug. Ga zitten of juist lekker liggen, net wat je fijn vindt. Zet eventueel een rustgevend muziekje op. De warmte van de kruik zal zorgen voor verlichting van de pijn.

Voor je darmen: vezels

Voorafgaand aan je menstruatie maakt je lichaam meer progesteron aan; daarna daalt de productie van dit hormoon en begint de menstruatie. Meer progesteron betekent dat je darmen trager gaan werken en je last kunt krijgen van verstopping (obstipatie). Veel vrouwen zijn daarom verstopt voor de menstruatie. Verstopte darmen kunnen zorgen voor een gevoelige dikke darm, waardoor je meer last krijgt van krampen in je baarmoeder en je blaas. Het antwoord? Vezels en vocht! Denk bij vezels niet alleen aan vokorenbrood, maar ook aan groente, fruit en peulvruchten.

Tegen krampen: kamillethee

Door de afname van het hormoon progesteron, kan de baarmoeder samentrekken zodat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit proces zorgt ook voor pijnlijke krampen voorafgaand aan of tijdens de menstruatie. Herkenbaar? Neem dan kopje thee dat ontspannend werkt. Kamille, citroenmelisse, marjolein en venkel staan stuk voor stuk bekend als rustgevende kruiden. Drink een week lang – voordat je menstruatie begint – één of twee koppen thee per dag. Weg menstruatiepijn!

Lekker slapen: warme melk met nootmuskaat

Even genoeg van al die koppen thee? Neem een een mok warme melk met een snufje nootmuskaat. Lekker hè? En dat niet alleen, het werkt – net als thee – rustgevend en verzachtend bij menstruatiepijn.

Pijnlijke rug: rekken en strekken

Het liefst lig je de hele dag op de bank in deze periode van je cyclus, dat snappen we. Maar beweging is juist nu heel belangrijk. Denk aan rug- of stretchoefeningen. Ga eens op je rug liggen en breng beide benen omhoog in een hoek van 90 graden. Laat ze langzaam zakken en herhaal dit rustig.

Ontspannend: warm bad

Neem een warm bad (37 graden Celsius) met kamille, duizendblad, peterselie en/of lavendelblad. Finishing touch: een paar kaarsjes en een rustgevend muziekje. Het warme water kalmeert als je menstruatiepijn hebt en het is een goede manier om je spieren te ontspannen.

Iets minder: suiker en cafeïne

Twee ingrediënten die je het beste kunt vermijden om menstruatiepijn te voorkomen: suiker en cafeïne. Allebei kunnen ze menstruatieklachten verergeren. Natuurlijk kan een kopje koffie geen kwaad, maar neem het zo min mogelijk. En laten die juist net belangrijk zijn voor de balans van je hormoonspiegels. Ook suiker veroorzaakt schommelingen, doordat het de uitscheiding van magnesium bevordert.

Extra aandacht voor ijzer

Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen en het werkt goed tegen menstruatiepijn. De opname is het best als een ijzerrijke maaltijd wordt gecombineerd met vitamine C. Bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap bij een boterham met rinse appelstroop, of nog beter: een boterham met hummus.

Tegen pijn: seks

Ook vrijen, of beter gezegd: een orgasme – ontspant de spieren en kan de pijn verminderen, doordat het hormoon oxytocine vrijkomt. En voor de duidelijkheid: je kunt gewoon seks hebben tijdens de menstruatie. Er zijn mensen die het onhygiënisch of onprettig vinden; dan moet je het ook zeker niet doen. Geen bezwaar? Nou, waar wacht je nog op!

Minder pijn: massage

Een massage is altijd goed, maar het kan je menstruatiepijn behoorlijk verminderen. Vooral als je je onderbuik masseert op de plaats waar je baarmoeder en eierstokken zitten. Die zitten laag in de buik. Leg beide duimen op je navel en vorm een driehoek. Waar je pinken zitten, bevinden zich ongeveer de eierstokken en tussen de andere vingers bevindt zich de baarmoeder. Smeer je buik in met verwarmende olie, druk zachtjes en wrijf in cirkeltjes over je onderbuik.

Lees meer over menstruatie in het dossier »