Angsten overwinnen, inspiratie vinden, verslavingen smoren. Klinkt dat voor jou als een droom? Dat hoeft niet, hoewel dromen er wel iets mee te maken hebben. Door te dromen, kun je je namelijk mentaal namelijk sterker maken, zegt psycholoog en droomtrainer Tim Post. Hij schreef het boek Droom meester. Vier feiten over dromen en hun invloed op ons welzijn.
Feit 1: Je kunt een droom beïnvloeden
“Regie nemen over je droomwereld lukt zelden in een keer, maar het kan wel. Het kost tijd en oefening. Je moet het leren. Daar is geen standaard stappenplan voor te geven; hoe je het beste reageert in een droom verschilt per persoon, per situatie. Wat we weten is dat mensen die creatief zijn en goed problemen kunnen oplossen, over het algemeen ook dromen beter tot een positief einde weten te brengen. Dat je invloed hebt op een droom is fijn, want iedereen kent het wel: dat je helemaal vrolijk en vol energie wakker wordt na een fijne droom of dat je juist helemaal gesloopt bent door een nachtmerrie.”
Feit 2: Een droom verbreekt de sleur van het dagelijks bestaan
“In je dromen koppelt je onderbewustzijn verschillende ervaringen uit je dagelijkse leven aan elkaar, waardoor de meest waanzinnige droomlandschappen en droomavonturen kunnen ontstaan. Je onderbewustzijn is grillig. Honderd procent regie over je dromen krijg je daardoor niet. Maar die geweldige nieuwe wereld die ontstaat kan op zijn minst een mooi uitstapje vormen uit de sleur van het dagelijks bestaan of het kan je inspireren op creatief vlak.”
Feit 3: Door te dromen kun je angsten temmen
“Dromen kunnen inderdaad helpen om minder bang te zijn. Stel, je bent bang om te spreken voor een groep. Dan kun je in je droom proberen een soortgelijke situatie op te zoeken. Klim bijvoorbeeld als je droomt over een popconcert op de bühne en spreek de menigte toe. Hoe voelt dat? Wat zijn de reacties van het publiek? Hoe meer positieve ervaringen je opdoet in je droom, hoe minder eng het wordt om in het echt die presentatie te geven. Juist omdat dromen zo levensecht voelen, kunnen ze de scherpe randjes van je angst afhalen. Het werkt eigenlijk net als cognitieve gedragstherapie, waarbij je ook steeds je angsten aangaat, positieve ervaringen opdoet en zo uiteindelijk minder bang wordt. Dromen kunnen op die manier je zelfvertrouwen versterken of je meer moed geven.”
Feit 4: Dromen helpen mogelijk om gezonder te leven
“Er zijn aanwijzingen dat dromen hierbij kunnen helpen, hoewel het wetenschappelijk niet is onderzocht. Ik ken een man die wilde stoppen met roken en die zich tijdens zijn droom inbeeldde dat hij rookte tot hij er kotsmisselijk van werd. De volgende dag kostte het hem minder moeite om die sigaret te laten staan. Dat zijn van die individuele ervaringen die erop lijken te duiden dat dromen je kunnen helpen om een gezonde verandering door te maken. Maar meer onderzoek is nodig om te kijken of ze echt kunnen helpen. We moeten ons vooral realiseren dat dromen een ongekend potentieel hebben en dat het gewoon zonde is om dat niet te benutten. Dromen doe je niet voor niets.”
Wil je meer droomavonturen scheppen die je mentaal sterken? Lees dan het boek Droom meester van droomtrainer en psycholoog Tim Post.