Zonnebrandcrème smeren moet, maar vaak volgen we dit advies niet (voldoende) op. Een daar hebben we allemaal onze redenen voor. Sommige redenen komen vaak voorbij of staan groot in de krant. Wij houden de feiten en fabels tegen de lamp. Wat is waar? En wat niet?
1. Door zonnebrand te smeren krijg je een vitamine D-tekort – deels waar
Nee, stellen twee deskundigen. Jantine van ‘t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds: “Geen enkele zonnebrandcrème beschermt volledig, dus je krijgt altijd iets UV-straling binnen.” Toch lopen de wetenschappelijke opinies uiteen. Harry Slaper van het RIVM: “Met een relatief geringe blootstelling aan de zon kun je waarschijnlijk al voorzien in de vitamine D-behoefte, maar als het advies is om altijd te smeren dan lukt dat niet.” De KWF Kankerbestrijding onderstreept deze mening. Hun advies luidt: ‘Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voor hun vitamine D-aanmaak voldoende om dagelijks een kwartier tot een halfuur, onbeschermd, met de handen en het gezicht in de zon te zijn. Dit geldt ook voor de meeste kinderen.’
2. In zonnebrandcrèmes zitten kankerverwekkende stoffen – geen eenduidigheid
De stoffen die worden gebruikt in zonnebrandcrèmes zijn veilig, stelt dermatoloog Koen Quint. “Ze voldoen aan de Europese norm- en wetgeving, die op zijn zachtst gezegd erg streng is.” Maak je je toch zorgen om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in zonnebrandproducten, kies dan een product met het eco-label. In biologische zonnebrandcrèmes mogen mogelijke hormoonverstorende stoffen als ftalaten, parabenen en nanodeeltjes niet gebruikt worden.
3. Mijn huid beschermt zichzelf door bruin te worden – deels waar
Het klopt dat mensen met een donkerder huidtype sneller bruin worden en dat dit een beschermingsmechanisme van het lichaam is. Quint: “Deze mensen kunnen dus meer zonlicht hebben dan mensen met een lichte huid.” Toch betekent dit niet dat je voldoende beschermd bent tegen UV-schade. Van ‘t Klooster: “Je kunt alsnog verbranden en je vergroot de kans op huidveroudering.”
4. Ik bescherm mijn lichte huid al door voor te bruinen – niet waar
Velen, vooral mensen met een licht huidtype, maken om deze reden gebruik van de zonnebank. “Je vergroot zo de kans op het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom (vormen van huidkanker, red.)”, legt Quint uit. Het is dus niet gezond. Wat niet meteen betekent dat bruin worden niet mag. Het gaat specifiek om mensen met een lichte huid – huidtype 1 en 2 – die te bruin zijn voor het huidtype dat ze hebben, onderstreept Quint. Niet om mensen die van nature al een donkerder huidtype hebben.
Meer over zonneproducten
Welke stoffen zitten er in jouw tube zonnebrand? En zó kies je het beste zonneproduct voor je huid.