<-- NIET ACTIEF -->

In speculaas, kruidnoten, in rode kool en in stoofpotjes. Kruidnagel stop je in veel traditionele najaarsgerechten en houdt ziektekiemen op afstand. En wist je dat het ook een eerstehulpmiddel is bij kiespijn? Daar is een heel goede verklaring voor.

Van oudsher staat kruidnagel erom bekend dat het ziektekiemen op afstand kan houden. Niet gek, want in zo’n piepkleine kruidnagel zit een berg gezonds. Denk aan relatief veel magnesium, calcium en mangaan en ook nog een beetje vitamine C en andere antioxidanten. Wil je liever niet verkouden worden of griep krijgen? Vernevel dan op een brandertje een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt je weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.

Tip: Heb je spierpijn of pijn in je gewrichten? Een paar druppeltjes kruidnagelolie aan je badwater of massageolie toevoegen kan de pijn verminderen.

Eerste hulp bij kiespijn

Zelfs tandartsen adviseren om kruidnagel als eerstehulpmiddel bij kiespijn in te schakelen. Je kunt zo’n kruidnagel in zijn geheel in je mond nemen en er zachtjes op bijten. In kruidnagel zit eugenol, een stof die verdooft. Het neemt de pijn wat weg, maar het geneest niet. Je moet dus nog echt de hulp van je tandarts inroepen.

Kruidnagels & laurier

Kruidnagel heeft een sterke, pittige smaak. Om die reden moet je er nooit te veel van gebruiken. Niets zo vervelend als – jak – onverwacht op zo’n kruidnageltje bijten. Gelukkig gaan kruidnagel en laurier vaak samen in gerecht. In dat geval rol je de kruidnagels in het laurierblad op. Een klein touwtje erom en hup, de pan in. Of prik de kruidnagels vast in het laurierblad. Zo verklein je de kans dat je ineens een kruidnagel tussen je tanden hebt.

Oerrrr-huismiddeltje

De Chinezen zetten kruidnagel al meer dan tweeduizend jaar in als geneesmiddel en dat is niet zo gek, aangezien dit specerij heel veelzijdig is. Opgelet: als etherische olie heeft kruidnagel een zeer krachtige werking. Niet gek als je nagaat dat in een liter olie zeven kilo(!) kruidnagel gaat. Wees daarom voorzichtig met deze etherische olie en gebruik hem alleen verdund. Bijvoorbeeld door een paar druppels in je badwater te doen, een paar druppels toe te voegen aan een neutrale massageolie of door de geur te verspreiden via een brandertje:

  • Goed bij infecties
  • Schimmeldodend
  • Ondersteunt je lever
  • Slijmoplossend
  • Verzacht bij pijn
  • Helpt je spijsvertering

Let op: Kruidnagel werkt bloedverdunnend. Gebruik daarom nooit zomaar kruidnagelolie als je bloedverdunners slikt. Overleg eerst met je arts. Vermijd het gebruik van kruidnagel en kruidnagelolie ook tijdens je zwangerschap: het stimuleert de baarmoeder tot samentrekken.

Kruidnagel voor een frisse adem

Ooit was er een Chinese keizer die van zijn ambtenaren eiste dat ze op een kruidnagel beten voor ze op audiëntie mochten komen. En gelijk had hij; kruidnagel bestrijdt tandvleesontstekingen en daarmee ook een vieze adem.

Recept: alcoholvrije glühwein

Giet in een grote pan één liter rode druivensap, leg er twee kaneelstokjes en drie steranijs in. Spoel twee biologische sinaasappelen af onder de kraan. Deel ze in vieren en prik er acht kruidnageltjes in. Ook de sinaasappelen gaan in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het een halfuurtje heel zachtjes pruttelen, zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen. Santé!