Bij je eerste opvlieger denk je natuurlijk direct aan de overgang. Logisch, want het is hét symbool van de periode waar elke vrouw rond haar vijftigste mee te maken krijgt. Zonder opvliegers geen overgang. Maar klopt dit eigenlijk wel? Of kunnen die hitte-aanvallen ook een andere oorzaak hebben?
De eerste keer dat je een opvlieger krijgt zul je niet snel vergeten. Het zweet breekt je uit, je loopt rood aan en je borst en hals voelen ontzettend warm. Automatisch stel je jezelf de vraag: zal het de overgang zijn? Het antwoord: dat hoeft niet. Een intense hitte-aanval kan ook een hele andere oorzaak hebben. Zelfs mannen kunnen er last van hebben. Dit zijn de zes belangrijkste oorzaken:
1. Medicijnen
Elk medicijn kan bijwerkingen hebben en een opvlieger is er daar één van. Ook als je nog niet de vijftig bent gepasseerd, kun je dus zomaar een opvlieger krijgen. Dit komt vaker voor bij het gebruik van pijnstillers, antidepressiva, bètablokkers en medicatie voor hormonale problemen, zoals de pil. Daarom is het goed om altijd even de bijsluiter te lezen.
2. Stress
Stress en angst kunnen hitte-aanvallen uitlokken. Dat komt omdat langdurige stress je hormonen flink in de war kan schoppen. Vaak gaan die opvliegers ook nog gepaard met hartkloppingen en flink zweten. Ook als je last hebt van een paniekstoornis, is de kans groter dat je een opvlieger krijgt. Als je daar vaak last van hebt, is het verstandig om dit met de huisarts te bespreken.
3. Overgewicht
Vrouwen die te zwaar zijn, doen er goed aan om wat kilo’s af te vallen, blijkt uit een Amerikaanse studie. De kans op opvliegers, zowel in de overgang als er buiten, is namelijk veel kleiner als je slank bent. Ook het verliezen van een paar kilo is al effectief. Waarom dat is, is nog niet precies duidelijk. De onderzoekers vermoeden dat het komt omdat vrouwen met een hoger vetpercentage ook meer oestrogeen aanmaken. Dit zou de opvliegers kunnen verergeren. Een mogelijke andere verklaring is dat het lichaam minder goed kan afkoelen bij meer lichaamsvet.
4. Infecties
Een oververhit lichaam kan ook betekenen dat je een infectie hebt opgelopen. Een infectie begint vaak met koorts en dat lijkt sterk op een opvlieger. Zodra je lichaam begint met vechten tegen een virus of bacterie stijgt je lichaamstemperatuur. In dit geval is er geen sprake van de overgang, maar wellicht wel van een griepje.
5. Alcohol en cafeïne
Bij elke slok alcohol die je drinkt, gaat je lever direct en hard aan het werk. En dat betekent dat je lichaam flink de temperatuur opstookt. Afhankelijk van hoeveel je drinkt, kan dit doorgaan terwijl je slaapt. Het gevolg: bloedheet en zwetend in je bed liggen. Ook cafeïne kan dit effect hebben. Het is per persoon verschillend hoe gevoelig je daarvoor bent. Koffie drinken kan dus zomaar de oorzaak van je opvliegers zijn.
6. Pittig eten
Het ligt voor de hand dat je het van pittig eten letterlijk warm krijgt, maar toch hoort deze in het rijtje thuis. Bij het eten van pittige gerechten, verwijden je bloedvaten en worden je zenuwen wakker geschud. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur en snak je voor je het weet naar koelte. Ook hier geldt weer dat de een er beter tegen kan dan de ander.