Iemand die depressief is, kun je niet helpen. Dat moet die persoon helemaal alleen doen. Is dat waar of niet waar? “Niet waar”, vindt Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie. “Iedereen kan iemand met een depressie helpen, zelfs als je niet zo close bent met diegene.”
Iemand helpen die depressief is, vinden veel mensen ontzettend lastig. Voor je gevoel kun je niets betekenen, de strijd speelt zich tenslotte af in het hoofd van de ander. En wanneer je niet zo close bent, is het al helemaal ingewikkeld. Volgens psycholoog Lidewy Hendriks kan iedereen iemand met een depressie steunen. En die steun blijkt hard nodig. “Het gevoel van waardeloosheid wordt bij degene die een depressie heeft alleen maar groter wanneer er geen steun vanuit de omgeving komt. De persoon zakt steeds verder in de depressie. Dit kan heel ver gaan, met verwaarlozing en vervuiling van de leefomgeving en de persoon zelf.”
Afleiding bij depressie
Juist daarom is het belangrijk om te laten zien dat je wel geeft om de persoon die depressief is. Hierbij geldt: geen woorden, maar daden. “Woorden komen niet goed binnen op dat moment. Er ‘gewoon’ zijn is belangrijk. Ga samen wandelen, zeg dat je boodschappen gaat doen en daarbij hulp nodig hebt. Ook al beseft de persoon met depressie dat niet heel bewust, het geeft wel een gevoel van waarde. Het geeft kracht om de innerlijke strijd vol te houden. Bovendien bied je dan afleiding, waardoor de ander even uit de depressieve gedachtestroom wordt gehaald. Door de ander te steunen help je in het proces om de depressie te boven te komen.”
Suïcidale gedachten bespreken
Gaat het om de buurvrouw van een vriendin, dan kan je best samen wandelen. Maar gaat het om je partner of iemand anders waar je wél close mee bent, dan zijn woorden niet geheel overbodig. “Begripvol luisteren is ook ontzettend belangrijk. Vraag hoe de ander zich voelt. Volg je nieuwsgierigheid vanuit de zorg voor een ander, vraag door op de antwoorden die gegeven worden. Suïcidale gedachten bespreken mag, hiermee maak je de depressie niet erger. Het moet natuurlijk niet alléén maar daarover gaan, maar je hoeft het ook niet krampachtig uit de weg te gaan. Je moet wel bij jezelf nagaan of jij dit ook aan kan.”
Durf hulp te vragen
Is iemand uit je omgeving depressief, vergeet dan ook vooral jezelf niet. “We vinden het moeilijk om hulp voor onszelf te vragen”, geeft Hendriks aan. “Het gaat nu om de ander, voor je gevoel kan jij nu geen hulp vragen. Maar ook jij moet in deze periode overeind blijven.”
Tijdens een depressie is de huisarts een duidelijk aanspreekpunt. Deze kan je doorverwijzen voor verdere hulp, bijvoorbeeld een psycholoog. Daarnaast kun je ook anoniem met een professionele hulpverlener praten via MIND Korrelatie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.