<-- NIET ACTIEF -->

Wanneer je een depressie hebt, kan het lastig zijn de oorzaak te achterhalen. Zo kan het te maken hebben met hormonen, gebeurtenissen of aanleg. Maar moet er altijd een reden zijn waarom je depressief bent? Of kan het je ook gewoon overkomen? We vroegen het psycholoog Lidewy Hendriks.

Moet er altijd een reden zijn voor een depressie?

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie: ”Nee, dat hoeft niet zo te zijn, maar gebeurtenissen in je leven spelen wel een rol. Een depressie ontstaat meestal door een combinatie van persoonlijke eigenschappen, lichamelijke oorzaken en wat je meemaakt in je leven. Als depressies bijvoorbeeld in je familie voorkomen, heb jij een grotere kans om een depressie te krijgen.”

”Maar ook als je niet zo goed bent in het oplossen van problemen of er moeite mee hebt nare gebeurtenissen te verwerken, kun je extra kwetsbaar zijn voor somberheid en depressieve gevoelens. Heftige gebeurtenissen in je leven, zoals het verlies van een geliefde, een ontslag of een ongeluk, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt, zeker als je al gevoelig bent voor een depressie. Dit geldt overigens ook voor gebeurtenissen in je verleden, zoals misbruik in je kindertijd of het op jonge leeftijd verliezen van een van je ouders.”

”Wat de oorzaak van sombere of depressieve gevoelens ook is, het is belangrijk om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken en met anderen erover te praten. Op deze manier kun je hopelijk voorkomen dat je een depressie krijgt of andere ernstiger psychische klachten. Bij vermoedens van een depressie kun je advies inwinnen bij MIND Korrelatie. Een professionele hulpverlener kijkt dan samen met jou wat je nodig hebt en of je bijvoorbeeld naar je huisarts moet voor een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater. Ook als je al een depressie hebt, is het belangrijk om erover te blijven praten. Mensen in je omgeving weten dan wat er met je aan de hand is en ze kunnen je helpen.”

Foto door Joshua Rawson-Harris op Unsplash