Een wijntje hier, een biertje daar. Wij Nederlanders drinken heel wat af. Iedereen weet dat alcohol een negatief effect heeft op je brein. Maar weet jij ook wat die effecten precies zijn? Wij selecteerden we de nieuwste weetjes en inzichten welk effect alcohol heeft op je brein uit het boek ‘Drankje?’ van David Nutt.
Waarom drinken mensen eigenlijk alcohol?
Weet je nog dat we als tiener een biertje of glas wijn helemaal niet lekker vonden? Maar wanneer we de eerste positieve ervaringen krijgen met alcohol: een warm, aangenaam gevoel, ontspanning en soepelere sociale contacten, is een positieve associatie met alcohol snel gelegd. De liefde voor de smaak van dat glas whiskey, komt volgens Nutt dan ook voort uit het effect wat alcohol teweegbrengt, in plaats van de daadwerkelijke smaak. De meeste mensen ervaren een mate van sociale angst, en alcohol werkt in op die angsten en remmingen.
Wat gebeurt er in je brein?
Wanneer alcohol je brein bereikt heeft, zet het dingen in gang die we aangenaam vinden. Om een lang verhaal kort te houden: alcohol wakkert een neurotransmitter aan die zorgt voor ontspanning: GABA. Je maakt deze neurotransmitter ook aan als je mediteert of aan yoga doet. GABA zorgt ervoor dat je brein als het ware ‘uit’ gaat, het voorkomt dat je systeem overbelast raakt. Er is echter een keerzijde: als het GABA-systeem te krachtig aangezet wordt, dan kunnen bepaalde onderdelen in de hersenen uitschakelen. Zoals je beoordelingsvermogen of zelfs je bewustzijn. Dat is het geval wanneer we door blijven drinken. De reden dat, wanneer we te diep in het glaasje gekeken hebben, we dingen kunnen doen waar we de dag erna spijt van hebben. En waarom we tóch doordrinken na dat tweede drankje, terwijl we ons voorgenomen hadden om maar twee drankjes te drinken.
Andere effecten van alcohol drinken
Daar blijft het niet bij. Wanneer de concentratie van alcohol in je bloed stijgt, komen er nog meer effecten de hoek om kijken:
- Je serotonine verhoogt: dit beïnvloedt je stemming en maakt je empathischer. Dit is ook de reden dat mensen er in de kroeg opeens en stuk knapper uit zien.
- Je dopmainelevel stijgt: dit zorgt voor gedrevenheid, motivatie en energie. Je wordt actiever, energieker en enthousiaster én luidruchtiger.
- De vrijgekomen endorfinen veroorzaken euforie. Endorfinen zijn de natuurlijke pijnstillers van je lichaam. Het geeft je een ontspannen genot.
Alcohol werkt bij iedereen op een andere manier. Het heeft invloed op veel verschillende delen in de hersenen en daarmee is het voor veel mensen aantrekkelijk. Wie graag extraverter zou willen zijn, kan meer meer zelfvertrouwen ervaren op een feestje met een glaasje op. Wie snel gestresst raakt, kan overvallen worden met een bepaald soort rust door datzelfde glas. Het vult als het ware de leemtes op in onze persoonlijkheid. Waardoor het ons de mens maakt die we willen zijn, volgens Nutt.
Wanneer je door blijft drinken
Wanneer je nog meer gaat drinken, worden de effecten op je brein heftiger:
- Doordat ons geheugen niet meer goed werkt, gaan we dingen vaak herhalen.
- Het dempt onze coördinatie, waardoor we ons evenwicht steeds meer kunnen verliezen.
- Het neemt onze zelfbeheersing af, waardoor we sneller geneigd zijn ruzie te zoeken.
- Het tast ons beoordelingsvermogen nog meer aan, waardoor we domme dingen gaan doen, zoals roken terwijl we al tijden gestopt zijn.
Wanneer we écht te veel gaan drinken, neemt de aanmaak van GABA zodanig toe dat ons glumaatsystemen blokkeren en ons brein écht ‘uit’ gaat. We raken dan bewusteloos, of krijgt zelfs een alcoholvergiftiging met als mogelijke gevolg: overlijden.
Reden genoeg dus om bewust om te gaan met alcohol. Wil je een langere tijd niet drinken? Je kunt nog de rest van Dry January meepakken. Lees hier hoe je dat doet.