‘Je moet gewoon jezelf zijn.’ Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ontdekken wat jouw identiteit is, is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Hoe weet je eigenlijk wat je écht wilt en wat je écht niet wilt? Kortom: hoe vaar jij je eigen koers? Daar kom je achter met dit stappenplan.
Stap 1. Ga terug naar de basis van je identiteit
In de eerste plaats is het belangrijk om erachter te komen op welk gebied jij het gevoel hebt dat je niet jezelf bent. De eerste vraag die coach Claire van den Heuvel stelt aan mensen die ze coacht, is: weet je nog wie je als kind was? ”Iedereen is geboren met, zoals ik het noem, basiskleuren. Eigenschappen, kwaliteiten en interesses. Door de jaren heen raken veel mensen deze basiskleuren kwijt, omdat ze zich nieuwe eigenschappen aanleren, zich gaan meten aan anderen en zich gaan aanpassen aan de maatschappij.” Door na te gaan wat je als kind deed en wat je toen leuk vond, kom je er vaak achter wie je eigenlijk bent en wat je wilt.
Brenda Roels, psycholoog, is het daarmee eens: ”Ga voor jezelf na welke afslagen je hebt genomen en wat dan de rode draad vormt.” Spitten in je verleden is daarvoor niet per se nodig. Het kan genoeg zijn om na te gaan wat je vandaag energie gaf. ”Dat kunnen grote en kleine momenten zijn, zoals dat je blij wordt wanneer je met je dochter een boekje leest”, legt Brenda uit.
Aan de slag
Tip 1: Pak een vel papier en begin met schrijven. Je bepaalt zelf hoe diep je ingaat op de gebeurtenissen en hoeveel je er kiest. Als je zo’n vijf herinneringen opschrijft, herken je misschien een patroon. Die herinneringen en dat patroon kun je als wegwijzers gebruiken voor de volgende stap om je identiteit te ontdekken.
Tip 2: ”Goed luisteren naar je hart kan alleen als je alledaagse ruis kunt elimineren”, aldus Rosaline McDonals-Ratering. Rosalie heeft motivatietraining op het opleidingsinstituur Gezond & Weldoen. ”Veel mensen kunnen niet tegen stilte, terwijl levensveranderende gedachten en inzichten juist daar worden geboren. Mediteren, bidden of de natuur intrekken zijn daarvoor krachtige instrumenten waarvan bewezen is dat ze ruimte geven voor nieuwe inzichten om je identiteit te ontdekken.”
Stap 2. Ontdek je identiteit door je waarden
Als je die herinneringen, gebeurtenissen en momenten hebt opgeschreven om je identiteit te ontdekken, kun je verder met de volgende stap. Brenda: ”Je kunt dan gaan bedenken waarom dat moment zo waardevol is en welke waarden daar voor jou aan ten grondslag liggen” We hebben allemaal ons eigen, unieke setje waarden: dingen die we belangrijk vinden in het leven. Stilstaan bij je waarden kan helpen om richting te geven aan je leven. Door trouw te zijn aan je waarden, krijg je een hoger doel en help je jezelf prioriteiten te stellen en dromen uit te voeren. Waarden hebben een zelfversterkend effect: je staat echt ergens voor.
Stel jezelf deze 5 vragen over identiteit:
- Waar wil ik dat het in mijn leven om draait?
- Wat voor soort relaties wil ik opbouwen?
- Wat vind ik belangrijk?
- Hoe voel ik me het merendeel van de tijd?
- Welk soort situaties geven me het gevoel dat ik echt leef?
Stap 3. Wees een rebel met een reden
Er is een verschil tussen een rebel zijn puur om rebels te zijn en om een goede reden rebels zijn. ”Uiteindelijk gaat het om je identiteit. Wie ben je echt, ook als niemand kijkt? Als je dat weet, durf je ook op te komen voor je eigen mening, je eigen keuzes en een hoger doel”, stelt Rosaline. Ze legt uit: ”Als je rebelleert met een reden, dan durf je namelijk verzet te bieden als je onrecht om je heen ziet. Je kunt een rebel ook zien als een verzetsstrijder: iemand die vol passie strijdt voor waar hij of zij echt in gelooft. Voor zichzelf, en voor anderen.”
Tip: Bepaal welke rebelleningrediënten het dichtste passen bij jouw identiteit. Door je meer bewust te zijn van je eigen rebellenprofiel, zul je je meer op je gemak voelen bij het ongemakkelijke.
Stap 4. Hoe graag wil ik dit?
Elke keuze die je maakt heeft consequenties. Besef dus wat het gevolg is van een stap, geeft Roels mee. ”Uiteindelijk gaat het erom hoe belangrijk het voor je is en of je het de moeite waard vindt. Soms is er ook een praktisch bezwaar: je wilt bijvoorbeeld stoppen met je baan, maar hebt wel een hypotheek. In dat geval kun je onderzoeken of je via een andere weg toch op hetzelfde punt kunt komen. Zo blijf je dichtbij jouw eigen identiteit.”
Tip van Rosaline: ”Motivatie is heel belangrijk om in beweging te komen, maar het is niet de garantie dat je het ook volhoudt. Pas als je bereid bent om iets wat je belangrijk vindt – bijvoorbeeld elke avond onderuitgezakt op de bank zitten omdat je moe bent van je werk – op te geven voor iets wat je nog belangrijker vindt – bijvoorbeeld fitter worden – heb je een kans op daadwerkelijk succes.”
Nieuwsgierig naar persoonlijke ontwikkeling? Lees hier de vijf voordelen van persoonlijke ontwikkeling.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.