Ben jij gevoelig voor stress? Hoewel stress absoluut niet ongezond is, kan chronische stress serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Wil je minder stress ervaren? Deze vijf fouten maken veel mensen zonder dat ze het weten. Zo zorg je ervoor dat jij ze niet meer maakt!
1. Beknibbelen op je vrije tijd
Een gevoel van stress ontstaat vaak wanneer er een gat zit tussen de verwachtingen en de werkelijkheid. Dat betekent: de omgeving of jijzelf verwacht meer van jou dan dat jij denkt dat je kunt doen. Je kunt het gevoel hebben niet te voldoen aan verwachtingen als de eisen te hoog liggen, of als je te weinig tijd hebt. Heb je het gevoel dat je te veel moet doen in een te korte tijd? We hebben dan snel de neiging te knippen in onze vrije tijd. Gevolg? We rennen maar door om onze to-do list af te werken, terwijl we geen tijd nemen om te ontspannen. En dit resulteert weer in meer stress.
Tip: bedenk je dat je sneller en productiever werkt wanneer je ook tijd neemt om te ontspannen. Block vrije tijd in je agenda en neem afspraken met jezelf net zo serieus als een afspraken met anderen.
2. Niet bewust zijn van signalen van stress
Als we gestresst zijn, hebben we de neiging door te denderen. We staan niet stil bij de signalen die ons lichaam uitzendt om ons bewust te maken dat we rustiger aan moeten doen.
Om minder stress te ervaren, helpt het om je stresssignalen te herkennen. Diep een situatie uit waarin je erg gestresst was, en ga alle stresssignalen langs die je op dat moment voelde. Denk aan de volgende signalen:
- Fysieke signalen: zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid
- Cognitieve signalen: bijvoorbeeld besluiteloosheid, vergeetachtigheid
- Emotionele signalen: zoals prikkelbaar zijn, zenuwachtig gevoel, stemmingswisselingen
- Gedragssignalen: denk aan uitstelgedrag, jezelf isoleren, veel alcohol drinken
Tip: Schrijf je stressignalen op, zodat je ze sneller herkent. Communiceer ze met je omgeving om je erop te attenderen wanneer zij je bij jou signaleren.
3. Je gedachtes te serieus nemen
Zijn we gestresst, dan zitten we sneller in ons hoofd. We denken allerlei doemscenario’s uit, of proberen ons overal op voor te bereiden. Dit werkt vaak averechts: je brein draait overuren en je voelt je alleen maar onrustiger. Probeer je niet te veel te identificeren met gedachtes die in je hoofd spoken. Bedenk dat jij je gedachtes niet bént, maar dat je gedachtes hébt. Laat ze komen en daarna weer gaan.
Tip: Neem meer tijd om je bezig te houden met je lijf. Kom uit je hoofd! Bijvoorbeeld door middel van meditaties of extra tijd om te sporten (bijvoorbeeld yoga). Of ga in een warm bad.
4. Ongezonde keuzes maken door stress
Stress zorgt ervoor dat we sneller ongezondere keuzes maken. Zo pakken we ‘s avonds sneller een zak chips of grijpen we sneller naar alcohol of sigaretten. Dit terwijl we op stressvolle momenten juist baat hebben bij een gezonde levensstijl. Wanneer we genoeg slapen, gezond eten en voldoende bewegen, kunnen we meer stress aan.
Tip: Neem je leefstijl eens kritisch onder de loep. Bedenk op welke manieren jij gezonder kunt leven en verzorg jezelf goed.
5. Focussen op de gevolgen in plaats van de oorzaak
Veel mensen zien stress als vervelend. Maar bedenk je ook: je bent niet voor niets gestresst. Focus je niet alleen maar op het bestrijden van je stress, maar onderzoek ook waar het vandaan komt. Past je huidige beroep nog wel bij wie je bent? Ben je nog wel gelukkig met het leven wat je momenteel leidt? Door de oorzaak van je stress te onderzoeken en hiermee aan de slag te gaan, kies je voor een duurzaam gevoel van rust. Hoe meer zelfkennis je ontwikkelt, hoe beter je weet waar je stress vandaan komt.
Tip: Schrijf op een A4-tje de belangrijke onderdelen op van je leven. Denk bijvoorbeeld aan: werk, liefdesleven, zingeving, gezondheid, financiële situatie, plezier. Geef deze aspecten een cijfer hoe het nu is, en hoe je het graag zou willen zien. Kijk naar de onderdelen die het grootste verschil laten zien en bedenk je hoe je dit cijfer kunt verhogen.
Weinig tijd? Lees dan deze 10 snelle tips voor minder stress.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.