Iedereen kent ze: van die mensen die fluitend door het leven gaan. Dat wil jij ook, maar hoe? Wij geven je zeven tips die je humeur binnen no time helpen opprikken. Tips die eenvoudig zijn, geen geld kosten en waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Makkelijker kan bijna niet! 

1. Maak een praatje

Sociaal contact maakt ons gelukkig en het geeft je direct een goed gevoel. Dit hoeft niet meteen een intens, diepgaand gesprek te zijn. Maak vandaag eens een praatje met degene die naast je in de trein zit of iemand voor je in de rij bij de kassa.

Tip: Vind je het moeilijk om spontaan contact te maken? Bedenk dan dat je nooit iets fouts kunt zeggen. Lichaamstaal is zelfs belangrijker dan wat je zegt. Sta daarom rechtop, ontspan je en probeer niet zenuwachtig te friemelen met je handen.

2. Gebruik geur

Een fijne geur brengt je direct in een betere stemming, zonder dat het veel moeite kost. Een warme appeltaart of vers gebakken brood heb je niet direct klaarstaan, maar aromatherapie is wel direct toe te passen. Via etherische oliën snuif je lavendel op die je rustig maakt of rozemarijn die je oppept.

Tip: Maak je eigen geurflesje met een favoriete geur en zet het in je in slaapkamer of woonkamer. Besprenkel een zakdoek met etherische oliën of neem als je meer tijd hebt een bad met olie.

3. Geef een compliment

Door een ander een compliment te geven, maak je ook jezelf blij. Als je besluit om iemand een compliment te geven, heb je namelijk oog voor het het positieve. En dat is alleen maar goed. Ook krijg je zelf meestal een positieve reactie terug, dat is dus dubbele winst.

Tip: Als je een compliment geeft, probeer dan zo oprecht en specifiek mogelijk te zijn. De ontvanger is er dan extra blij mee. En vind je het lastig om complimenten te ontvangen? Houd het dan bij een simpele ‘bedankt’. Dat is altijd goed.

4. Doe een powernap

Een uitgerust gevoel is essentieel voor je humeur. Je reageert rustiger, bent minder snel geïrriteerd en neemt betere beslissingen. Daarvoor hoef je niet meteen een uur plat te gaan liggen, een dutje van tien of twintig minuten is al voldoende. Soms zelfs beter dan een lange middagslaap. Bij een ideale powernap val je niet in een diepe slaap die er vaak voor zorgt dat je je naderhand futloos voelt.

Tip: Een goede nachtrust begint al overdag. Zoek daarom overdag de buitenlucht op. Hoe meer natuurlijk licht je overdag ziet, hoe meer melatonine er in je lichaam is en hoe beter je slaapt. Hier lees je nog meer tips om goed te slapen.

5. Maak een optelsom

In een slechte bui? Maak een lijstje met dingen waar jij dankbaar voor bent. En dat is verrassend meer dan je soms in eerste instantie denkt. Misschien komt de zon eerder op, ga je binnenkort naar een leuk etentje en er was vandaag eens geen file. Tel niet alleen je zegeningen, zet ze ook op papier.

Tip: Vraag ook aan eens aan vrienden en familie waar ze dankbaar voor zijn. Zo motiveer je ze om positiever te denken en heb je ook meteen een leuk gespreksonderwerp.

6. Doe citroen in je thee

Koffie drinken we om alert te blijven. Maar denk juist eens aan thee en fruit om je een opgewekt gevoel te geven. Vooral de geur van citrusvruchten zijn verkwikkend. Knijp een citroen uit in je thee, eet een sinaasappel of denk eens aan bergamot als etherische olie in je bad.

Tip: Naast een beetje citroen in je thee, zijn er meer natuurlijke middelen die je een oppepper geven. Wat dacht je van kamille, kurkuma en knoflook? Lees hier hoe je deze planten en kruiden het beste kunt inzetten.

7. Luister naar muziek

Niet voor niets bestaat er muziektherapie voor mensen die in een depressie zitten: muziek maakt je direct vrolijk. Bovendien laat onderzoek zien dat je er creatiever van wordt. Treurige muziek werkt daarentegen averechts.

Tip: Tijdens het hardlopen is het ook een goed idee om muziek te luisteren. Bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink van de VU ontdekte dat met een stabiel geluidsritme de cadans van renners regelmatiger wordt en zij daarmee efficiënter lopen. Goede reden om een hardloopplaylist te maken!