<-- NIET ACTIEF -->

Je hoeft niet naar verre oorden of op retraite om te onthaasten en ontspannen. Dat kan gewoon in je eigen tuin. Hoe? Door van je grote lap grond of piepkleine balkon een zenparadijs te maken. Zo doe je dat.

Tip 1: Gun kruiden een plek in je tuin

De geur van deze planten werkt direct op het brein en geeft ontspanning. Plaats ze in leuke potjes of in de volle grond en knip af en toe wat af om er thee van te zetten of in gerechten te verwerken. Ook leuk: geef een zakje gedroogde lavendel uit eigen tuin cadeau.

Tip 2: Zorg voor warmte met een vuurkorf of windlichten

Met een vuurkorf creëer je een centraal punt in je tuin waar je met vrienden en familie kunt opwarmen. Zo kun je nóg meer tijd in de buitenlucht doorbrengen. En het is ook nog eens lekker als je de vuurkorf gebruikt voor een barbecue.

Tip 3: Overweeg een vijver of fontein

Het gekabbel van water roept een rustgevend gevoel op en blokkeert extern geluid. Een win-winsituatie. En zo’n vijver hoeft helemaal niet groot.

Tip 4: Maak een rustige plek in je tuin

Waar je je even kunt afzonderen om te lezen, ontspannen of een dutje te doen. Nestel je bijvoorbeeld met wat kussens onder een boom, hang een hangmat op onder de druivenrank, maak met planten of bamboeschermen een knus plekje of plaats een hangstoel onder de veranda.

Tip 5: Creëer een grasveld(je)

Weg met al die stenen, en hallo groen. Een grasveldje oogt niet alleen gezellig, het is ook hartstikke praktisch. Hier kun je namelijk een yoga- of pilatessessie doen, lekker luieren, mediteren of naar de wolkenlucht staren.

Tip 6: Begin met een tuindagboek

Waarin je je observaties opschrijft, gedroogde planten bewaart of een lijstje bijhoudt van de planten en dieren die je in een jaar ziet.

Tip 7: Geef je tuin een vaste plek in je dag

Sta op met buitenyoga, kook eens per maand in de buitenlucht of geef ’s ochtends de vogels oude stukjes brood. Van al dat groen in de ochtend start je de dag lekker ontspannen.