<-- NIET ACTIEF -->

Droge benen, schrale lippen en een doffe en gespleten haardos. Dat klinkt als … zomer! De zomer heeft niet alleen effect op je tuin (droog!), je was (heel snel droog!) maar ook je huid: heel, heel erg droog. Als de temperatuur buiten tropisch wordt, red je je haar en huid met deze zes stappen.

Stap 1: Maak je haar nat voor het zwemmen

Het begint ‘s ochtends al, op het moment dat je besluit naar het zwembad te gaan. Maak je haar voor vertrek even snel nat met wat kraanwater. Zo dringt chloor moeilijker door in je haar en is de kans op een doffe look een stuk kleiner. Spring je ’s ochtends liever even onder de douche? Doe dit niet te lang en zet de temperatuur niet te hoog (35 graden Celsius is ideaal). Een hete douche is namelijk één van de grootste vijanden van zowel je haar als huid; het zet je haarschubben open. Dep je lichaam tot slot zachtjes droog in plaats van het stevig te boenen.

Stap 2: Zet de airco niet te hoog

Eenmaal op het ligbedje beland, is het natuurlijk belangrijk om de gouden regel te hanteren: zoek de schaduw op als de zon hoog aan de hemel staat, draag bedekkende kleding en gebruik zonnebrand met UVA- en UVB-filters. Dit voorkomt een stugge, trekkerige huid aan het eind van de dag. Als je weer in je warme optrek bent, vermijd dan één ding: de airco op de hoogste stand zetten.

Stap 3: Smeer je na het douchen in met een crème of olie

Vaak merk je pas na het afspoelen van restjes zonnebrand, zweet en chloor hoe uitgedroogd je huid is. Uitdroging ontstaat vaak doordat er te weinig vet op de huid zit wat vocht kan vasthouden. Gebruik crèmes met (hydraterende) ingrediënten als olijfolie, glycerine, hyaluronzuur en collageen voor herstel. Belangrijk: vermijd ingrediënten als alcohol en parfum en onthoud dat een hydraterende crème niet altijd helpt bij uitdroging. Het van buitenaf inbrengen van vocht is namelijk onmogelijk. Wel ondersteunt een goede crème de barrièrelaag, zodat de huid het vocht beter kan vasthouden.

Stap 4: Eet als tussendoortje wat wortels, sinaasappels of paprika

Wat blijkt: het is een fabel dat veel water drinken je huid hydrateert. Hydrateren doe je namelijk via voeding en wel met behulp van bèta-caroteen. Dit stofje is erg goed voor je huid en zit in groente en fruit met een oranje en gele kleur én in donkergroene bladgroente. Het lichaam kan uit bèta-caroteen zelf vitamine A maken en dat zorgt voor de celaanmaak in de huid. Eet daarom wat wortels, sinaasappels, paprika en spinazie als tussendoortje.

Stap 5: Maak een maaltijd met vis, noten of avocado

Kies met warm weer een maaltijd met vette vis (zoals sardines, makreel, zalm en haring), noten of avocado. Een belangrijke oorzaak van een te droge huid is namelijk het eten van te weinig goede vetten. Om de celwanden van de huid sterk te houden en de vochtbalans in evenwicht te houden, is het verstandig om per dag minimaal twintig gram vet in te nemen. Dat zijn ongeveer twee eetlepels olie. Probeer dit ook tijdens de zomer te doen, want goede vetzuren geven je huid een gezonde boost.

Stap 6: Slaap op een satijnen kussen

Een schoonheidsslaapje was nog nooit zo makkelijk. Slaap op een satijnen kussen en voorkom dat je de volgend ochtend een vogelnest op je hoofd aantreft. Satijn zorgt voor minder wrijving en laat je haar meer glanzen. Iets anders: wist je dat je huid hard aan het werk gaat terwijl je slaapt? Je huid maakt dan acht keer meer nieuwe huidcellen aan als overdag. Help je huid een handje door een halfuur voordat je gaat slapen een crème aan te brengen.

Lees meer over dit onderwerp