<-- NIET ACTIEF -->

Worden je lokken steeds dunner en raakt je borstel juist voller? Helaas, je hebt last van haaruitval. Maar geen paniek: lees voordat je aan de slag gaat met smeersels en pillen, eerst even dit. We behoeden je voor de grootste valkuilen wanneer je iets wilt doen tegen haaruitval.

1. Pillen en haarproducten gebruiken

Stress, een zwangerschap, de griep of een operatie zijn vaak de oorzaak van acute haaruitval. Deze vorm van haaruitval is bijna altijd tijdelijk. Je haren komen dus gewoon weer terug, alleen dat heeft wel tijd nodig. Verdiep je daarom eerst in de oorzaak, voordat je dure pillen en veelbelovende haarproducten gaat inzetten. Laat je niet verleiden door wondermiddeltjes, want voor de werking van deze middelen is nauwelijks wetenschappelijk bewijs. Blijft de oorzaak een raadsel? Wees dan niet bang om naar de huisarts te stappen. Hij of zij kan je advies geven, soms zelfs medicatie of lotions voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist.

Tip: Als de haaruitval je onzeker maakt, blijf daar dan niet mee rondlopen. Spreek deze gevoelens uit, bij je partner, vriend of vriendin of een psycholoog. Dat lucht echt op!

2. Je voeding vergeten bij haaruitval

Speciale supplementen voor je haar slikken is niet nodig, zolang je maar gezond en puur eet. Je haren worden namelijk grotendeels gevoed van binnenuit. Vitamine C, ijzer en jodium zijn drie belangrijke vitaminen en mineralen die haaruitval kunnen voorkomen. Vitamine C zit in kolen, kiwi’s en rode paprika’s. IJzer is onmisbaar voor gezonde lokken, want het onderhoudt je haarwortels. Zet daarom af en toe rood vlees en regelmatig peulvruchten op het menu. Jodium kan haargroei stimuleren en zit in kabeljauw en zeegroenten.

Tip: Volgens het Voedingscentrum is vooral vitamine B8, beter bekend als biotine, belangrijk voor gezond haar. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s

3. Veel en heet douchen

Het is een valkuil om te denken dat douchen goed is voor je haar. Zeker een hete douche is dat niet. Met heet water was je de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid weg. Je haar breekt daardoor sneller af en droogt uit. Was je haar dus het liefst met lauw of zelfs koud water. Koud douchen stimuleert je doorbloeding en is goed voor je haar. Kleur je elke maand je haar bij de kapper of borstel je je haar tien keer per dag? Ook dat kan haaruitval uitlokken.

Tip: Trakteer je haar zo nu en dan eens op een masker van olijfolie. Je kunt dit voor je gaat douchen doen óf erna. Wel goed uitspoelen. Olijfolie zit vol met antioxidanten die hydrateren. Die antioxidanten versterken de kwaliteit van je haar.

Gezondheid kan soms behoorlijk ingewikkeld worden. Waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen? Hé hola, zo zijn we niet getrouwd. In deze rubriek tackelen we veelgemaakte fouten én trommelen we per valkuil de beste tips voor je op. Zo wordt kiezen voor gezond ineens een piece of cake (nou ja, niet letterlijk).

Beginnen met je buikspieren trainen? Trap dan niet in deze valkuilen.