<-- NIET ACTIEF -->

Mede dankzij onze tong kunnen we praten, slikken en proeven. Maar hoe zorg je voor een schone tong? Want ja, dat is belangrijk voor je gezondheid. Tijd om dit orgaan van dichtbij te bestuderen. 

Poets jij naast je tanden ook je tong? Veel mensen vergeten dat je tong een broeinest is voor bacteriën. Er bevinden zich zelfs meer bacteriën in onze mond, dan mensen op aarde. Het is dus heel belangrijk om je tong schoon te maken en te houden.

Halitose

We hebben allemaal wel eens dat we na het eten niet zo fris ruiken uit onze mond. En als we opstaan, poetsen we het liefst meteen onze tanden. Maar iemand die altijd uit zijn mond ruikt, heeft halitose. De belangrijkste boosdoener is niet eten of een ochtendwalm, maar bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van de tong. Dit komt bij ongeveer één op de zeven mensen voor. Het kan een signaal zijn dat je geen schone tong hebt.

Gezondheid van je tong

Egaal roze, zonder oneffenheden. Niet iedereen heeft zo’n mooie, schone tong. De kleur, vorm en structuur van je tong vertellen veel over je gezondheid. Tijd om je tong van dichtbij te bestuderen!

1. Rode (opgezwollen) tong*

Wat zegt het? Vitaminetekort, ondervoeding, roodvonk, (kwaadaardige) bloedarmoede.
Handig om te weten: Is je tong ook opgezwollen, dan kan het wijzen op een ontsteking. Vervelend, maar meestal verdwijnt dit na verloop van tijd.

2. Witte tong

Wat zegt het? Overmatige schimmelgroei, te weinig water drinken, te veel alcohol, overmatig zoetgebruik, verminderde weerstand, roken, slechte gebitsverzorging, verandering van eetgewoonten.
Handig om te weten: Een witte tong betekent meestal dat je niet zo’n schone tong hebt. Het is namelijk vaak tongaanslag. Ouderen hebben vaak meer tongbeslag dan jongeren. Vaak kun je de tong schoonmaken met een tongreiniger of – schraper. Soms helpt een schimmeldodend middel.

3. Zweren en bultjes

Wat zegt het? Griep, bacteriële infectie, allergieën van het afweersysteem, aften, herpes-simplex-infectie, tuberculose, vroeg stadium van syfilis.
Handig om te weten: Meestal zijn bultjes een teken van opkomende griep of slechte mondverzorging. Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad. Een bultje aan slechts één zijde, die hard en pijnlijk is, kan kwaadaardig zijn.

4. Spleetje of scheurtje

Wat zegt het? Vitamine B-gebrek, genetisch bepaald, verkeerd voedsel, beschadiging van de tong,
Handig om te weten: Ben je veganist of vegetariër? De kans is groot dat het dan gaat om een vitamine B-gebrek.

Vaak is een echte behandeling niet nodig en verdwijnt de kleur of het bultje vanzelf. Een goede mondhygiëne (en gezond eten en bewegen!) is wel heel belangrijk om klachten te voorkomen. Vertrouw je het niet, doet het pijn of weet je niet zeker wat het is? Vraag dan de huisarts om advies.

Stappenplan: schone tong

Hoewel lang niet iedereen zijn tong reinigt, is het geen tijdrovende klus. Eén keer per dag, in de ochtend of avond, is voldoende. In het begin kan het vreemd aanvoelen om je tandenborstel zo ver mogelijk op de tong te zetten (en kun je zelfs gaan kokhalsen), maar dat went vanzelf. Er zijn ook speciale tongreinigers. Doe je het met een tandenborstel, ga dan als volgt te werk: maak je tandenborstel nat met water (niet met tandpasta!) en steek je tong uit de mond. Zet de tandenborstel zo ver mogelijk achter op de tong en strijk met de borstel naar voren. Spoel af en toe je tandenborstel om met water. Poets niet te hard en reinig je hele tong.

*Dit zijn enkele voorbeelden. Blijft een klacht een langere tijd of heb je er veel last van? Ga voor advies naar de huisarts, tandarts of mondhygiëniste.