<-- NIET ACTIEF -->

Als er iets is dat zomers bij iedereen in de koelkast ligt, dan is het wel komkommer. Maar wist je dat deze langwerpige groente het niet alleen goed doet in salades, maar ook in de badkamer? Wij vertellen je hoe je in een handomdraai een haarmasker, scrub en voetenmasker van komkommer maakt. Kleine moeite, groot plezier!

Steeds vaker staat komkommer op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten. Meer dan logisch, want deze groente is rijk aan vitaminen (C, K), mineralen (magnesium, kalium, mangaan), antioxidanten en water. Alles wat je nodig hebt voor een mooie huid. Vergeet de ellenlange ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten en duik de keuken in met deze recepten met maar een paar ingrediënten:

1. Houd je haar in topconditie

Wie aan het eind van de zomer geen bosje stro op zijn hoofd wil, doet er goed aan dit haarmasker te maken. De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard in huis. Rasp een halve komkommer en meng dit met 20 milliliter olijfolie en een ei. Verdeel het masker over je haar (kijk uit voor geknoei!) en laat het een kwartier intrekken. Spoel het vervolgens grondig uit met koud of lauwwarm water.

2. Verkoeling voor de verbrande huid

Een verbrande huid voorkomen is natuurlijk altijd beter dan verhelpen. Smeer je op zonnige dagen daarom royaal in met zonnebrandcrème. Heb je toch net iets te lang in de zon gezeten? Leg dan een paar plakjes komkommer op je rode, gevoelige huid. Laat de plakjes een kwartier liggen en smeer je huid daarna in met een hydraterende crème. Je huid zal je dankbaar zijn!

3. Voor frisse voeten

Stinkvoeten zijn een bekend probleem in de zomermaanden. Niet gek, want van het broeikaseffect in schoenen gaan niemands voeten frisser ruiken. Om je voeten schoon én verzorgd te houden, doe je er goed aan om af en toe een voetenmasker te nemen. Mix hiervoor één komkommer, twee eetlepels citroensap en één eetlepel olijfolie in de blender. Doe het mengsel in een kom en verwarm het even. Verdeel het over twee plastic zakken en doe hier je voeten in. Blijf zo tien minuten zitten en spoel het masker daarna af met warm water.

4. Gouden duo op je gezicht

Een ander ingrediënt uit je keukenkastje dat je goed in de badkamer kunt gebruiken, is havermout. Eerder gaven we al recepten voor een scrub, haarmasker en droogshampoo gemaakt van dit graan. Kan je huid wel een oppepper gebruiken? Dan is een gezichtsmasker van komkommer en havermout een aanrader. Pureer een halve komkommer in de blender of foodprocessor en doe dit in een bakje. Voeg een eetlepel havermout en een eetlepel honing toe en roer het mengsel goed. Was je gezicht en masseer het masker zachtjes in de huid. Laat het een kwartier intrekken en was het daarna af.

5. Weg met die wallen

Iedereen wordt weleens wakker met kussentjes onder zijn ogen. En iedereen is deze wallen liever kwijt dan rijk. Wil je je wallen laten krimpen, dan is komkommer je vriend. Snijd twee plakjes en leg ze voor een minuut of tien op je ogen. Voor extra verkoeling kun je de plakjes ook een paar minuten in de vriezer leggen. Door de kou trekken de bloedvaten in je huid samen, waardoor je wallen langzaam krimpen. Het effect: een frissere oogopslag. Om je wallen bij de wortel aan te pakken, is het slim om genoeg te slapen, veel water te drinken en weinig zout te eten.

6. Scrubben maar!

Van deze waterrijke vrucht kun je een fijne scrub maken. Je hebt hiervoor 200 gram suiker, een halve komkommer, een eetlepel olijfolie en een handje gesneden muntbladeren nodig. Pureer de komkommer in de blender of foodprocessor en roer hier de andere ingrediënten door. Wil je een dikkere scrub? Voeg dan wat extra suiker toe. Je kunt de scrub een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen.

Wist je dat je banaan ook goed in de badkamer kunt gebruiken? Wij geven je vijf recepten.

Lees meer over dit onderwerp