<-- NIET ACTIEF -->

Is geitenkaas gezond? Jazeker. Dat de meeste kaas van de koe komt, wil niet zeggen dat die geschikter is dan bijvoorbeeld geitenkaas. Die blatende wezentjes die in de wei staan, produceren namelijk kaas die lekker én gezond is voor jou. Hoe zit dat? We zetten 3 gezonde voordelen op een rij. 

Voordeel 1: Geitenkaas geeft mogelijk minder kans op diabetes

Het vermoeden is er al een paar jaar dat kinderen die op jonge leeftijd koemelk drinken, een grotere kans hebben op diabetes op kinderleeftijd. De mogelijke verdachte? Het eiwit A1 bètacaseïne. Vroege blootstelling aan koemelk met dit eiwit verandert mogelijk iets in de cellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Deze zijn verantwoordelijk voor de insulineproductie. Hierdoor worden ze gevoeliger voor factoren of processen die op een later tijdstip leiden tot het afsterven van deze cellen en het ontstaan van diabetes type 1. Er is nog wel meer onderzoek nodig, maar feit is: geitenmelk bevat uitsluitend A2 bètacaseïne.

Voordeel 2: Het is rijk aan vitamines en mineralen

Is geitenkaas gezond? In ieder geval wel als je kijkt naar de voedingswaarde. Geitenkaas bevat relatief veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine B, riboflavine, calcium, ijzer en magnesium. En goed nieuws: essentiële mineralen uit geitenkaas worden beter opgenomen dan uit koekaas. Het Voedingscentrum tipt wel dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben, net als verse zachte geitenkaas. Deze bevatten namelijk minder verzadigd vet.

Voordeel 3: Geitenkaas is makkelijker te verteren

Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk en een iets andere eiwitstructuur. Ook dat maakt geitenkaas gezond. Waarom? Deze kleine verschillen kunnen voor jou wel eens een groot verschil maken: het menselijk lichaam verteert de vetten en eiwitten in geitenkaas namelijk beter. Het geeft ook minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten.

Weet jij nog wat gezond is en wat niet? Wat gezonde voeding vaak in de weg staat, is de tegenstrijdigheid van informatie. Hoe zie je tegenwoordig nog door de bomen het bos? gezondNU licht in deze rubriek een gezond voedingsmiddel uit die je in de supermarkt kunt vinden. Wat maakt dit eten een gezonde keuze?