<-- NIET ACTIEF -->

Kerstkransjes smaken het beste rond Kerst, pepernoten rond Sinterklaas en ijsjes in de zomer. Alleen vergeten we dat meestal als we in de supermarkt staan. Is onze Goedheiligman weer naar Spanje vertrokken en zijn de pepernoten inmiddels zacht en muf? Dan is er nog weinig aan. Tenzij je ze een tweede leven geeft.

De meeste mensen hebben in de maanden december en januari een pepernotenvoorraad om u tegen te zeggen. En ook al neem je ieder jaar weer voor om minder pepernoten te kopen, er is altijd wel iemand die met pakjesavond een zak of twee meeneemt. Hoe maak je van deze pepernoten (of nou ja, kruidnoten) toch nog iets lekkers? Nou zo:

Pepernoten door je havermout

Het maakt je normaal zo gezonde ontbijt iets minder gezond, maar voor een keer moet dat kunnen. Het idee is heel simpel: maak je havermout zoals jij je hem het liefste maakt, koud of warm. Als het klaar is, verkruimel je een paar pepernoten boven je havermout. Je kunt de pepernoten ook kort meekoken. Lekker in combinatie met banaan, kaneel en rozijnen.

Pepernoten in je bananenbrood

Bananenbrood is de favoriete gezonde snack van veel mensen. Geef het een herfstig tintje door je overgebleven pepernoten erin te verwerken. Dit is volgens ons het lekkerste recept voor dit voedzame tussendoortje.

Pepernoten als broodbeleg

Misschien kreeg je vroeger wel eens op een speciale dag speculaas mee op je brood. Net zo lekker is gestampte pepernoot. Maak je overgebleven pepernoten fijn met een vijzel of ander zwaar voorwerp. Stop het in een glazen potje en strooi het af en toe over een boterham. Als de pepernoten écht je neus uitkomen, bewaar je dit alternatieve broodbeleg voor over een paar maanden.

Pepernoten als rotsjes

Ken je die verslavende pindarotsjes? Je kunt hier een lekkere pepernotenversie van maken. Je hebt nodig:

 • 4 handjes pepernoten
 • 100 gram pure chocolade
 • halve theelepel koek- en speculaaskruiden

Smelt de chocolade in een pannetje samen met de koekkruiden. Voeg de pepernoten toe en meng ze door de chocola. Schep hoopjes pepernoten op een bord en zet dit in de koelkast.

[bron: lekkerensimpel.com]

Pepernoten in je tiramisu

Verras je gasten bij het kerstdiner met tiramisu met pepernoten. Voor zes personen heb je nodig:

 • 150 ml slagroom
 • 150 ml mascarpone
 • 1 eetlepel suiker
 • 100 gram pepernoten
 • 1 kopje sterke espresso
 • scheutje koffiesiroop amandel
 • cacao

Roer de mascarpone los met een lepel. Klop de slagroom met een eetlepel suiker lobbig en meng dit door de mascarpone. Zet een kopje sterke espresso en voeg hier een scheutje koffiesiroop aan toe. Dip een paar pepernoten kort in de koffie en verdeel ze over een glas. Verdeel hierover een flinke lepel van het mascarponemengsel. Verdeel hierover een paar in koffie gedipte pepernoten en maak het af met een klodder slagroom. Garneer het met cacao en extra pepernoten en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

[bron: uitpaulineskeuken.nl]

Hoe blijven je pepernoten zo lang mogelijk knapperig?

Als je geen zin hebt om te bakken met pepernoten, kun je ze ook zo lang mogelijk bewaren. Dat doe je zo:

 • Pepernoten kun je het beste bewaren in een goed afgesloten koektrommel. Hier blijven ze ongeveer vier tot zes weken goed. Vooral in een metalen trommel blijven je koekjes lang knapperig. Het vocht kan er door de kiertjes namelijk een beetje uit.
 • Als je alleen een luchtdicht afgesloten trommel hebt, kun je een stukje brood in de trommel leggen of een bakje rijst. Dit zijn een soort vochtvreters.
 • Of vries je pepernoten in. Let op dat ze wel luchtdicht verpakt zijn. In de vriezer blijven je pepernoten zo’n twee maanden goed. Helaas niet lang genoeg voor volgend jaar Sinterklaas.

Lees meer over dit onderwerp