Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een veel voorkomend gynaecologisch probleem. In november vraagt de campagne Bloedserieus hier daarom aandacht voor. Hoe weet je of je hier last van hebt? En wat zijn oorzaken en de oplossingen? We vroegen het aan Paula Kragten, oprichter van menstruatiemagazine Period.nl en woordvoerder van de voorlichtingscampagne Bloedserieus.
1. Wat is hevig menstrueel bloedverlies precies?
Paula Kragten: “Hevig menstrueel bloedverlies – ook wel HMB of menorragie genoemd – is een veelvoorkomende medische aandoening. Veel bloedverlies is, zoals de naam al doet vermoeden, het belangrijkste symptoom. Gemiddeld genomen verliest iemand zo’n 5 eetlepels bloed per menstruatie. Bij HMB is het al snel driekwart longdrinkglas of meer. Andere symptomen zijn een menstruatiecyclus die korter is dan 21 dagen, een menstruatieduur van meer dan 8 dagen en heftige kramp. Om het uur naar de wc moeten en meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben om doorlekken te voorkomen is ook karakteristiek voor HMB.”
2. Welke impact kan hevig menstrueel bloedverlies hebben?
“Niet in elk beroep kun je om het uur naar de wc, om maar een praktisch aspect te noemen. Als je altijd beducht bent op doorlekken, ontstaat al snel de neiging om je agenda rond je menstruatie te gaan plannen. Sociale afspraken en sportactiviteiten afzeggen komt vaak voor bij vrouwen met HMB. Ook arbeidsverzuim ligt op de loer. Schaamte speelt een rol. Datzelfde geldt voor vermoeidheid. Als je veel bloed verliest, kan ijzertekort ofwel bloedarmoede ontstaan. HMB heeft op alle manieren impact op je leven: lichamelijk, psychisch en sociaal. Als je elke maand opnieuw uitgeteld op de bank ligt vanwege je menstruatie is het code rood en wordt het tijd een afspraak met de huisarts te maken.”
3. Bij wie komt HMB vaak voor?
“In de premenopauze krijgt één op de vijf vrouwen hiermee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Hormoonveranderingen zijn heel vaak de boosdoener. Om die reden hebben ook jonge meiden vaak last van hevige en pijnlijke menstruaties. Het duurt even voordat de hormoonhuishouding op rolletjes loopt na de eerste menstruatie. In aanloop naar de laatste menstruatie ofwel de menopauze gebeurt hetzelfde.”
4. Waarom duurt het vaak jaren voordat een adequate behandeloptie wordt gevonden?
“Goede vraag. Als je ziet waar vrouwen met HMB mee moeten dealen, is dat inderdaad onbegrijpelijk. Uit online onderzoek onder 1.004 Nederlandse vrouwen met HMB bleek dat de helft niet naar de huisarts gaat en dat slechts 27 procent van de vrouwen bij de gynaecoloog belandt. Maar liefst 60 procent van de ondervraagden denkt nog altijd dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen en 75 procent weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is. Ook niet onbelangrijk: 27% denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Ten onrechte. Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat je dat verhaal zelden hoort, is raar. De campagne Bloedserieus roept vrouwen daarom op hun verhaal wel te delen. Met elkaar én met de arts.”
5. Waarom is medisch onderzoek zo belangrijk?
“HMB valt onder de zogenaamd benigne ofwel niet levensbedreigende gynaecologische aandoeningen. Dat klinkt natuurlijk geruststellend, maar om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het toch belangrijk om medisch onderzoek te laten doen door de huisarts. Abnormaal bloedverlies kan namelijk ook het symptoom zijn van een andere medische aandoening, denk aan endometriose, adenomyose, PCOS, een infectie of een stollingsstoornis. Ook myomen en poliepen, die superveel voorkomen, kunnen heftige menstruatiebloedingen geven. Deze kunnen vaak met een eenvoudige ingreep worden verwijderd. Door blijven lopen met menstruatieproblemen is niet alleen onverstandig, je doet jezelf daarmee ook tekort.”
6. Welke misverstanden bestaan er over hevig menstrueel bloedverlies?
“Het idee dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen is totaal achterhaald. Om meerdere redenen. De belangrijkste: er zijn meerdere eenvoudige behandelopties die een einde kunnen maken aan heftige en pijnlijke menstruaties. Zowel bij de huisarts als bij de gynaecoloog. De huisarts kan hormoontherapie (anticonceptiepil of hormoonspiraal) of medicatie voorschrijven. Myomen en poliepen kunnen door de gynaecoloog via een minimaal invasieve chirurgische ingreep worden verwijderd (MyoSure). Voor vrouwen zonder kinderwens is ook endometriumablatie (NovaSure) mogelijk. Bij deze behandeling, die ook poliklinisch en onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd, wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd met behulp van elektrische energie. Gevolg daarvan is dat je nauwelijks of helemaal niet meer menstrueert, terwijl je hormoonhuishouding intact blijft. Een baarmoederverwijdering is allang niet meer het enige antwoord op baarmoederproblemen.”
7. Wat moeten mensen vogens weten over HMB?
“Menstruatieproblemen zijn een subjectief iets. Wat is veel en wat is weinig bloedverlies? Er is er maar één die daarop antwoord kan geven en dat ben je zelf. Als hevig menstrueel bloedverlies je leven beïnvloedt, is het altijd gerechtvaardigd om een afspraak met de huisarts te maken. Houd ter voorbereiding een menstruatiedagboek bij of monitor je cyclus met een app, zodat je inzichtelijk kunt maken wat het effect is van je menstruatieprobleem op je leven. Verdiep je ook even in de behandelopties die er zijn.”
De campagne Bloedserieus informeert vrouwen tijdens de campagnemaand november én het hele jaar rond over hevig menstrueel bloedverlies. Meer informatie vind je op: hevigbloedverlies.nl.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Polina Zimmerman via Pexels