Vapes zijn in korte tijd populair geworden. Vooral onder jongeren. En dat is zorgelijk, want inmiddels duikt het ene na het andere verontrustende verhaal op in het nieuws. Wij vroegen Esther Croes, tabaksdeskundige bij het Trimbosinstituut, hoe het echt zit. Welke stoffen krijg je bijvoorbeeld binnen bij het vapen?
Hoe werkt een vape?
Een vape is een e-sigaret. Daarin zit een vloeistof die onder andere smaakstoffen en nicotine bevat. Door een spiraal wordt deze vloeistof tot wel 400 graden Celsius verhit en zo wordt de vloeistof omgezet in damp die je kunt inademen.
Welke stoffen krijg je binnen met vapen?
Vaak wordt gedacht dat bij het roken van een e-sigaret alleen nicotine en water worden ingeademd. Maar is dat ook zo? Esther legt uit: “Helaas blijft het niet bij nicotine en waterdamp. Dat komt doordat er allerlei smaakstoffen in de e-sigaret zitten. Een deel van deze smaakstoffen is goedgekeurd als voedingsproduct. Maar in voedingsvorm krijg je deze stoffen via je maagdarmstelsel binnen. Dat is een totaal andere route dan wanneer ze eerst worden verhit tot 400 graden en dan vervolgens in de longen terecht komen. Hier is in het verleden nooit naar gekeken naar wat er dan gebeurt.”
Laat vapen niet onbesproken
Bij ouders van jongeren die vapen speelt het gevoel van onmacht. In onderstaande video delen ouders hun zorgen over hun kind. Juist door het gesprek aan te gaan en je zorgen uit te spreken kunnen we de bewustwording vergroten over vapen.
3x hulp bij stoppen met vapen
Een dierbare helpen om te stoppen met vapen? Deze tips kunnen jou (en je naasten) een handje helpen.
Wees open en begripvol: Besef dat stoppen met een verslaving niet makkelijk is. Ga zonder te oordelen een gesprek aan, dit wekt vertrouwen en geeft je dierbare de kans om open en eerlijk zijn of haar verhaal te doen.
Praat vanuit je eigen perspectief: Iemand vertellen dat hij of zij móét stoppen met vapen roept waarschijnlijk weerstand op. Vertel je dierbare liever waarom jij je zorgen maakt én dat je klaarstaat om erbij te helpen.
Informeer jezelf: Probeer je te in te lezen in waarom vapen zo verslavend is, wat de – tot dusver bekende – mogelijke effecten zijn en verdiep je in de beschikbare hulpmiddelen om stoppen makkelijker te maken.
Meer lezen over hoe schadelijk vapen is? Je leest alles in het januarinummer van Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.