Na een maagverkleining kan Sandra de Blaeij alleen nog kleine gerechtjes eten. Voor zichzelf en de meer dan 5 miljoen Nederlanders die in restaurants ook liever een minder grote portie geserveerd zouden krijgen, is ze het platform Kleineporties.nl begonnen. “Als je nu in een restaurant vraagt of je ook de helft kan bestellen, denken obers vaak meteen dat het je om het geld te doen is.”
Wat houdt het platform Kleine Porties in?
Sandra de Blaeij: “Wij brengen in Nederland en België in kaart waar je restaurants kunt vinden die kleine gerechten serveren. Zo vind je gemakkelijk een restaurant waar jij je als kleine eter welkom voelt. Nu ben je, als je een minder grote portie wilt, meestal aangewezen op het kiezen van een voorgerecht als hoofdgerecht. Maar dat volstaat gewoon niet. Een voorgerecht is geen volledig gerecht; er zitten bijvoorbeeld geen aardappeltjes of groente bij. Maar vraag je in een willekeurig restaurant of je ook de helft van het hoofdgerecht mag bestellen, dan ontstaat er vaak meteen een vervelende sfeer. De ober denkt dat het je alleen om het geld te doen is en jij als kleine gast voelt je bezwaard. Dat is zonde, want uit eten gaan moet natuurlijk een feestje zijn.”
Waarom ben je met het platform begonnen?
“Twee jaar geleden heb ik een maagverkleining ondergaan. Toen ik daarna weer uit eten ging, merkte ik dat dit vaak uitliep op een teleurstelling. Geregeld kreeg ik opmerkingen van personeel als ‘Laat maar gewoon liggen wat je niet op kunt’ als ik vroeg om een kleinere variant van een gerecht. Of juist na afloop de vraag ‘Heeft het u niet gesmaakt?’ als mijn bord niet leeg was. Dat bezorgde me elke keer een rotgevoel. Toen ben ik in kaart gaan brengen hoeveel kleine eters er zijn. En wat bleek: ik ben niet de enige! Meer dan 5 miljoen mensen zouden liever genieten van een kleiner gerecht op hun bord!”
Wie zijn al die kleine eters?
“Maar liefst 12 duizend mensen per jaar ondergaan een maagverkleining. Maar zij zijn lang niet de enige kleine eters. Zo zijn er ruim 1 miljoen kinderen tussen de 7 en 14 jaar die klaar zijn met het kindermenu, maar voor wie een volwassen portie nog te groot is. Daarnaast zijn er heel veel mensen met darmaandoeningen en mensen met overgewicht die moeten letten op wat zij eten. En vergeet ook de grote groep ouderen niet. Veel mensen van 65 jaar en ouder eten liever ook minder grote porties. Daar komt bij dat we met zijn allen steeds meer letten op onze gezondheid, ook tijdens het uit eten gaan. Door de mogelijkheid om een kleinere portie te bestellen, kun je wel genieten van lekker eten, maar zonder je de volgende dag schuldig te hoeven voelen.”
Hoe ziet jouw ideale menukaart eruit?
“Die hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik word er als kleine eter heel blij van als er een kadertje op de menukaart staat met de vermelding dat alle gerechten ook in een kleinere portie te bestellen zijn en helemaal als ook de prijs is aangepast, bijvoorbeeld met 2,50 korting. Dan weet je dat je als kleine eter welkom bent en je straks geen half vol bord hoeft terug te geven. Want dat is behalve vervelend ook hartstikke zonde. Jaarlijks worden er in de horeca 83 miljoen borden aan eten weggegooid! Door het serveren van kleinere porties kan dus ook voedselverspilling worden tegengegaan.”
Sandra de Blaeij is ervaringsdeskundige, werkte 5 jaar als gastvrouw in de horeca en heeft 15 jaar ervaring als marketing- en communicatieadviseur. Zij startte het platform Kleineporties.nl om restaurants die kleine gerechten serveren makkelijker vindbaar te maken voor de meer dan 5 miljoen mensen in Nederland die liever een minder grote portie willen eten.