Buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en wisselende ontlasting. Het zijn dé kenmerken van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Of van een spastische darm. Huh, hoe zit dat? We vroegen aan een MDL-arts wat het verschil is tussen een spastisch darm en een prikkelbare.
Wat is het verschil tussen een spastische en prikkelbare darm?
Daniel Keszthelyi, Maag-, Darm- en Leverarts, Maastricht UMC+: “Er is geen verschil tussen deze twee termen. ‘Spastische darm’ is een wat verouderde term. De officiële terminologie is ‘prikkelbaredarmsyndroom (PDS)’. Vaak kom je ook nog de Engelse term tegen, te weten ‘irritable bowel syndrome.’ De term prikkelbare darm is overigens beter, want de darmen zijn niet spastisch maar trekken te snel of te langzaam samen. Als er na onderzoek geen medische verklaring wordt gevonden voor de klachten, noemen we dat PDS. Het is eigenlijk een groep van klachten die vaak tegelijkertijd optreden.”
“Naar schatting hebben zo’n tien tot vijftien procent van de mensen in de Westerse wereld last van PDS. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het klachtenpatroon, volgens de zogeheten Rome-criteria. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, loze aandrang of pijn als je op de buik drukt. Voor de behandeling van PDS kunnen verschillende zelfzorgmiddelen en eenvoudige therapieën worden ingezet. Belangrijk om te weten is, dat er niet één specifieke behandeling is die werkt voor alle mensen met een prikkelbare darm. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Veelal leidt al een aanpassing in het dieet al tot substantiële klachtenreductie.”
Wil je meer weten over het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)? Neem dan een kijkje in ons dossier over prikkelbare darmen. Hier lees je meer over de symptomen, maar ook wat je zelf kunt doen.