Grote kans dat jij er ‘s nachts al één (of twee) om je hoofd hebt horen zoemen: de mug. Word je vaak lekgeprikt? Zolang je niet krabt, verdwijnen de muggenbulten het snelst. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij delen zes middeltjes die helpen tegen jeukende muggenbulten.
Hoewel de zomer een heuse feestperiode is voor de mug, lijken er dit jaar minder mensen last te hebben van het bloeddorstige insect. Dit heeft voornamelijk te maken met de enorme droogte in ons land, zegt bioloog en muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit tegen Trouw. Maar heb je de pech dat je tóch gestoken wordt, dan kan een muggenbeet ontzettend jeuken.
Waarom jeukt een muggenbeet zo erg?
Heb je een wondje, dan stolt je bloed. Dit is voor de mug niet handig, want om jouw verse bloed op te kunnen slurpen moet het natuurlijk wel vloeibaar blijven. Tijdens het steken spuit de mug daarom een beetje van zijn speeksel in je huid. Dit speeksel bevat een enzym, een soort antistollingsmiddel. Als reactie op dit enzym komt er histamine vrij. Dit zorgt voor een reactie die gepaard gaat met flinke jeuk, roodheid en zwelling. Superirritant dus.
Tips tegen de jeukende muggenbulten
Helaas merk je pas achteraf als een mug je heeft gebeten. Een jeukende bult kun je dan ook bijna niet voorkomen, maar er bestaan wel hele handige middeltjes die ervoor zorgen dat het vervelende gevoel minder wordt. Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen je helpen om de jeuk tegen te gaan.
1. IJs
Heeft de mug je te grazen genomen, dan helpt kou tegen de jeuk en de zwelling. Pak wat ijsklontjes of een koelelement en houdt het kort op de muggenbult. De geprikte plekjes worden door de kou als het ware verdoofd, waardoor de jeuk even zal verdwijnen.
2. Tandpasta
Wist je dat munt op verschillende manieren een kalmerende werking heeft? Een tube tandpasta is daarom een ideaal middel om de jeuk van een muggenbeet tegen te gaan. Smeer een klein beetje tandpasta op de muggenbult en laat het even drogen.
3. Aloë vera
Het werkt hydraterend en verkoelend, is een wondermiddel voor schaafwondjes en zorgt zelfs voor een schonere lucht. We hebben het natuurlijk over aloë vera. Door de muggenbult te koelen met dit middel zal de jeuk afnemen. Maar ook als je je muggenbult al hebt opengekrabd, helpt aloë vera de wond te herstellen.
4. Zout of zeewater
Op vakantie vlakbij zee en zit je volledig onder de jeukende muggenbulten? Neem dan zéker even een duik in het verfrissende zeewater. Het zout zorgt er namelijk voor dat de jeuk verdwijnt. Daarom is zout zeewater ook een natuurlijk wondermiddel tegen eczeem.
Ook als je niet in de buurt bent van de zee kun je deze tip natuurlijk toepassen. Wrijf in dat geval eerst wat water op je muggenbult en scrub vervolgens de muggenbeet met wat grof zout.
5. Honing
Nog een huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen de jeuk: honing. Dit natuurlijke beautyproduct heeft een antibacteriële werking én het vermindert ook nog eens de kans op het ontstaan van ontstekingen. Druppel een beetje honing op de jeukende plek en laat de antibacteriële en ontstekingsremmende bestandsdelen hun werk doen.
6. Havermout
Naast oppeuzelen in een lekker recept, kun je havermout ook op de huid aanbrengen om zo de jeuk terug te dringen. Havermout bevat bestandsdelen die de huid kan beschermen tegen jeuk of andere irritaties. Leuk om te weten: havermout wordt zelfs erkend door de U.S. Food and Drug Administration (het agentschap dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert) als een ‘skin protectant’.
Hoe je de havermout aanbrengt op je muggenbult? Je kan het mixen met water waardoor er een soort papje ontstaat. Smeer dit met behulp van een washandje over je huid. Je kan zelfs een bad nemen met een paar eetlepels havermout om zo de jeuk over je hele lichaam tegen te gaan. Handig!
Benieuwd hoe je minder aantrekkelijk wordt voor muggen? En waarom wordt de één vaker gebeten dan de ander? In dit artikel leggen we je het haarfijn uit.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.