Niet weten dat je diabetes type 2 hebt: het komt vaak voor. Door de vele subtiele signalen die bij deze aandoening passen, kun je daar ongemerkt jarenlang mee rondlopen. Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Wat zijn de belangrijkste signalen van diabetes type 2? Dit zijn er zes.
Het aantal mensen met een voorstadium van diabetes type 2 is veel hoger dan gedacht, meldt het AD. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de bloedsuiker van zeker 1,4 miljoen Nederlanders verhoogd is.
Toch zijn de signalen die passen bij diabetes type 2 niet altijd even duidelijk. Ze passen namelijk bij symptomen waar we allemaal weleens last van hebben. Het lastige is dat diabetes type 2 zelfs moeilijker te herkennen is dan diabetes type 1. Veel mensen kunnen er daarom jaren, zonder te weten, mee rondlopen. Duurt dat te lang, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Zonder behandeling blijven er namelijk te veel suikers in het bloed zitten. Daardoor kunnen je bloedvaten beschadigen. Een te hoge bloedsuiker kan er ook voor zorgen dat je flink ziek wordt, flauwvalt of zelfs in coma raakt.
Subtiele signalen van diabetes type 2
Herken je meerdere onderstaande signalen die bij diabetes type 2 passen? Ga dan altijd naar de huisarts. Er is maar één druppel bloed voor nodig om diabetes aan te kunnen tonen. Neem daarom altijd het zeker voor het onzekere. Deze signalen kunnen erop wijzen dat je diabetes type 2 hebt:
1. Dorst hebben door diabetes
Dorst hebben is een natuurlijk signaal van je lichaam. Maar als je diabetes type 2 hebt, kun je extra snakken naar water. Dat komt omdat glucose water meetrekt. Daardoor maak je extra urine aan en moet je veel en vaak plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit. Het gevolg: continu dorst hebben. Als je diabetes hebt en nog niet wordt behandeld, zul je dus veel en vaak willen drinken. Meestal gaat de dorst samen met het hebben van een droge mond. Niet alleen vocht speelt een rol bij diabetes. Deze vitamines en mineralen zijn extra belangrijk als je diabetes hebt.
2. Veel plassen
Veel plassen noemden we hierboven al kort, maar dit subtiele signaal is belangrijk genoeg om apart te benoemen. De reden dat je veel moet plassen komt niet alleen door het vele drinken, maar ook door de hoeveelheid suiker in je bloed. Je nieren kunnen die glucose niet verwerken, waardoor dit in je urine terechtkomt. Om dit je lichaam te laten verlaten, maakt je lichaam meer urine aan. Een belangrijk signaal dus.
3. Moe zijn door diabetes
Moe zijn is een belangrijk signaal dat je niet moet negeren. Toch zijn we allemaal weleens moe en is dat meestal niet iets om je zorgen om te maken. Tegelijkertijd kan veel moe zijn ook betekenen dat je suikerziekte hebt. Vermoeidheid bij diabetes komt door oververmoeide cellen. Deze krijgen niet genoeg energie en jij dus automatisch ook niet. Er is wel bloedsuiker, veel zelfs, maar het lichaam kan dat niet gebruiken als energie. Dat gebeurt als je te weinig insuline in je lichaam hebt of als je lichaam er niet goed op reageert.
4. Kortademigheid
Diabetes kan problemen met de bloedvaten veroorzaken. Daardoor kun je last krijgen van je hart, je hersenen en je benen. De hoge bloedsuikers kunnen je vaten smaller maken. Kortademigheid is daar meestal een eerste signaal van. Dit gaat meestal samen met vermoeide benen.
5. Rode ogen of slecht zien
Als je te lang blijft rondlopen met diabetes type 2, kun je last krijgen van je ogen. Hoe precies, kan heel verschillend zijn. Zo zijn er mensen die rode of branderige ogen krijgen, wazig zien, dubbel zien of slechter gaan zien. Meestal is dit een gevolg van beschadigde kleine bloedvaten in je ogen. Schade aan de ogen door diabetes heet diabetische retinopathie. Ongeveer 35 van de 100 mensen met diabetes krijgen er last van.
6. Wondjes die slecht genezen
Een wondje hoort vanzelf weer te genezen. Als je ongemerkt suikerziekte hebt, kan dit extra lang duren of helemaal niet goed genezen. Dat komt omdat diabetes de structuur van eiwitten, de pijnsensatie en de opbouw van de huid verandert. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de genezing van wondjes. Nog iets om extra in de gaten te houden.
Ook interessant: ben je bekend met prediabetes? In dit voorstadium van diabetes merk je nog niet of nauwelijks klachten, maar tóch heeft dit effect op je lichaam. Hier lees je meer over prediabetes.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.