We weten inmiddels dat als je overgewicht hebt of een zwak immuunsysteem, je extra risico loopt om ernstig ziek te worden als je corona krijgt. Maar hoe zit is dat als je zwanger bent? Is dat extra gevaarlijk? Dit zijn de meest gestelde vragen over zwangerschap en het coronavirus.
Als je zwanger bent, maak je je wellicht zorgen over het coronavirus. Heel logisch! Je bent lang niet de enige met vragen, want wat klopt nu wel en wat niet? Tijd voor duidelijkheid. We geven antwoord op vier veelgestelde vragen.
1. Word je extra ziek van corona als je zwanger bent?
Het is niet zo dat je sneller besmet kan raken dan iemand die niet zwanger is. Als je gezond bent, loop je dus niet meer kans op het virus dan andere gezonde mensen. Wanneer je toch besmet raakt, kun je daar wel iets zieker van worden. Maar dat geldt voor álle virussen. Doordat je buik groeit, krijgen je longen minder ruimte. Je kunt dus sneller een luchtinfectie krijgen, bijvoorbeeld door de griep of een verkoudheid. Zeker na 28 weken zwangerschap, het derde trimester, kun je wat meer klachten ervaren dan andere gezonde mensen als je corona hebt. Een Nederlands onderzoek heeft wel aangetoond dat zwangeren een groter risico lopen om op de ic te belanden dan vrouwen die niet zwanger zijn.
2. Loopt de baby gevaar?
De kans dat je baby gevaar loopt als je besmet raakt met het coronavirus is redelijk klein. Volgens het RIVM is er geen grotere kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen als je als zwangere vrouw corona oploopt. Toch is het belangrijk om alert te blijven. Een besmetting met het coronavirus kan bij zwangere vrouwen een kapotte placenta veroorzaken, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg. Dat bleek eerder uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en LUMC in Leiden. Het Rotterdamse ziekenhuis liet meerdere placenta’s onderzoeken van vrouwen die corona hadden gehad tijdens de zwangerschap. Bij het merendeel was ook de placenta besmet met het virus. Bij vier van de 36 placenta’s werd een unieke combinatie van afwijkingen ontdekt die nog nooit eerder waren gezien. Het onderzoek stopte in maart, maar daarna is in de regio in elk geval één kindje overleden aan een kapotte placenta na een coronabesmetting bij de moeder. Daar moet wel bij gezegd worden dat de omvang van dit onderzoek zeer klein was. Toch vinden de onderzoekers de bevindingen wel zorgwekkend.
3. Kan het virus overgedragen worden op de baby?
Als je als aanstaande moeder corona krijgt, krijgt je baby het dan ook? Deze vraag wordt veel gesteld. Omdat het coronavirus nog relatief nieuw is, is er nog weinig bekend over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. Er zijn wel onderzoeken gedaan waarbij slijm uit de keel van pasgeboren baby’s is onderzocht. Er werd ook gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. De kans dat je je ongeboren baby besmet lijkt dus klein. Toch zijn er enkele baby’s in de wereld waarbij het virus in hun bloed en keel is aangetroffen, vlak na de geboorte. Of deze baby’s in de baarmoeder besmet zijn geraakt is niet duidelijk. Het kan ook betekenen dat ze na de geboorte besmet zijn geraakt.
4. Wat kun je doen om het risico op corona te verkleinen?
In principe kun je niet meer doen dan wat voor iedereen geldt. Was dus je handen, houd afstand en laat je testen bij klachten die bij het coronavirus passen. Blijf wel alert bij klachten als koorts en benauwdheid. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe kleiner de kans dat je erg ziek wordt. Eet daarom gezond en gevarieerd, zorg dat je voldoende rust en slaapt, vermijd stress en blijf in beweging. Zo kun je je immuunsysteem sterk houden.