Een grote boodschap gedaan? Dan is het verstandig om regelmatig je poep te checken. Je ontlasting kan namelijk een heleboel over je gezondheid verraden. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom sommige drollen blijven drijven en andere zinken? Wij hebben het antwoord voor je.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat ontlasting niet zomaar een substantie is. Poep is samengesteld uit water, bacteriën, onverteerde voedselresten, dode cellen en vezels. De verhouding van deze factoren kan variëren, afhankelijk van wat je hebt gegeten, je hydratatie en je darmgezondheid. Zinkt of drijft je drol, dan kan dit een hele uh.. ‘hoop’ zeggen over de verhouding.
Drijvende poep
Veel vezels en gassen
Drijvende ontlasting is vaak het gevolg van een hoger vezelgehalte in je dieet. Vezels, zoals die in groenten, fruit en volkorengranen, voegen volume toe aan je ontlasting en maken het minder dicht. Bovendien kunnen vezels de vorming van gas in je darmen bevorderen. Deze gassen worden opgesloten in de ontlasting en kunnen ervoor zorgen dat het drijft. Dus, als je ontlasting drijft, is het een teken dat je goed bezig bent met je vezelinname en je spijsvertering gezond is.
Vette ontlasting
Let wel op: drijft, maar stinkt je ontlasting meer dan normaal, is het dunner en lichter van kleur? Dan kan je ook te maken hebben met vette ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting. Het kan ontstaan wanneer vetten niet goed verteerd worden. Voor die vertering zijn galvloeistof en alvleeskliersappen nodig. Galvloeistof wordt door de lever gemaakt en via de galwegen komt het in de dunne darm terecht. Ook de alvleesklier maakt sappen aan die in de dunne darm terecht komen. Wanneer de vetvertering niet goed gaat, kan dit komen door te weinig galvloeistof of alvleeskliersap. Vette ontlasting voorkomen? Zorg dan dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Met deze 7 stappen eet je gemakkelijk meer vezels/
Zinkende poep
Zinkende ontlasting kan worden veroorzaakt door een lager vezelgehalte in je dieet en een hoger vochtgehalte in je ontlasting. De aanwezigheid van water maakt de ontlasting zwaarder en dichter, waardoor het naar de bodem zakt. Als je ontlasting zinkt, kan het een aanwijzing zijn dat je lichaam meer hydratie nodig heeft, en dat je dus meer water moet drinken, of het kan wijzen op een spijsverteringsprobleem dat de opname van voedingsstoffen beïnvloedt.
Kleur en geur van ontlasting
Het is goed om te weten dat normale ontlasting kan variëren in textuur en dichtheid. Zelfs de kleur en geur van je ontlasting kunnen veel vertellen over je algehele gezondheid. Maar als je twijfelt of bezorgd bent over veranderingen in je ontlastingspatroon, trek dan altijd aan de bel bij de huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.