Nog altijd zijn we heel erg gefocust op de omtrek van onze buik en de getallen op de weegschaal om onze gezondheid te meten. Maar de getallen op de weegschaal, en zelfs de Body Mass Index, vertellen je niet (altijd) iets over je gezondheid. Deze 5 tekenen van een goede gezondheid kun je, ondanks wat je BMI je vertelt, iets zeggen over je gezondheid.
Je lichaam vertelt je veel meer over je gezondheid dan dat meetapparatuur kan doen. Deze 5 dingen zijn een teken van een goede gezondheid.
1. Sterke nagels
Je nagels vertellen je soms een heleboel over je gezondheid. Breken je nagels snel af, heb je kalknagels of hebben ze een afwijkende kleur of vorm hebben, dan kan dit een onderliggende oorzaak hebben. Bleke of witte vingernagels zijn meestal een teken van ouderdom. Maar deze verkleuringen kunnen ook een teken zijn van bloedarmoede, en in een enkel geval is dit een teken van leverziekte of hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit in zeldzame gevallen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Daarnaast kunnen broze en snel brekende nagels duiden op schildklierproblemen of vitaminetekorten. Nu is het absoluut niet zo dat je meteen in paniek hoeft te raken als je iets afwijkends ervaart aan je nagels. Maar het is wel goed om dan even langs de huisarts te gaan.
2. Spijsvertering zonder klachten
Je spijsvertering geeft je onwijs veel tekenen en signalen over je gezondheid. Door de spijsvertering wordt voedsel afgebroken. Voedingsstoffen worden vervolgens opgenomen in je lichaam en alle ongebruikte delen uit de voeding worden afgevoerd. Gaat er iets in dit proces niet goed, dan kan dit klachten geven. Ervaar je veel stress, beweeg je weinig en eet je weinig vezels en veel bewerkte voeding? Dan kun je klachten als een opgeblazen buik, obstipatie of buikpijn ervaren. Ook je ontlasting zelf laat zien hoe je darmen presteren. Op de website van de Maag Lever Darm Stichting lees je alles over hoe een gezonde ontlasting eruit ziet.
3. Weinig of kortdurende spierpijn
Vaak zien we spierpijn als een maatstaf van hoe intensief we gesport hebben. Daag je je spieren flink uit, dan ontstaan er scheurtjes in je spieren en hierdoor voel je spierpijn. Vervolgens herstellen je spieren en hierdoor worden je spieren sterker. Maar het hebben van spierpijn is geen voorwaarde voor een goede training. Sterker nog, heb je dagenlang spierpijn na een training? Of heb je niet intensief gesport maar heb je tóch spierpijn? Dan kan spierpijn een andere oorzaak hebben, zoals griep of het gebruik van medicatie. Heb je weinig spierpijn of verdwijnt de spierpijn snel? Dan zijn je spieren in staat snel te herstellen.
4. Zelden ziek worden
Word jij zelden ziek? Dat is een teken van een goede gezondheid en een ijzersterke weerstand. Ziekmakers zoals virussen en bacteriën worden bij een goede weerstand snel onschadelijk gemaakt. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker en heftiger ziek dan anderen. Ook wanneer je rookt, ondergewicht hebt, veel stress ervaart of onvoldoende gezonde voedingsstoffen eet, zoals vitamines en mineralen, kan je weerstand verlaagt zijn.
5. Dagelijks rond hetzelfde tijdstip wakker worden
Bij een gezond slaappatroon wordt je lichaam automatisch rond dezelfde tijd wakker, met óf zonder wekker. Dit betekent dat je biologische klok goed loopt en dat je lichaam voldoende kan herstellen en uitrusten in de nacht. Bonus: voel je je uitgerust als je wakker wordt? Dan zit je helemaal goed.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.