Poep, kak, drollen, de grote boodschap.. Iets waar we liever niet te veel over praten. En dat terwijl poep een heleboel kan vertellen over je gezondheid. Kijk dus wat vaker in de pot, want de kleur en geur van je ontlasting verraden een hoop.
Drollen bestaan in allerlei soorten en maten. Maar weet jij eigenlijk hoe gezonde poep eruit ziet? Hoe vaak poepen normaal is? En wat de geur van je drol betekent? Wij ontrafelen alle mysteries over jouw ontlasting.
Gezonde stoelgang
Vezels, bewegen en veel water drinken zijn de eerste adviezen voor een normale stoelgang. Het klinkt simpel, maar soms is het niet zo gemakkelijk. Aan je stoelgang kun je dan al snel zien of alles soepel in het lichaam loopt of niet. Een gezonde stoelgang kun je volgens Maag Lever Darm Stichting herkennen aan een aantal kenmerken:
- Het is regelmatig – je poept vaak op vaste momenten op de dag;
- Het stinkt niet (ja, echt);
- Verloopt moeiteloos;
- Heeft een gladde s-vorm;
- hoef je niet af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven;
- Is bruin van kleur;
- is 2.5 tot 4.5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn.
Wat zegt de kleur van mijn poep?
Bruine poep
Normale poep hoort bruin te zijn. Afhankelijk van wat je eet kan het variëren van donkerbruin tot lichtbruin.
Rode poep
Als de ontlasting rood is, dan kan dit te maken hebben met je voeding. Wat heb je gegeten? Bietjes of rode kool kunnen je ontlasting namelijk een rode kleur geven. In dat geval is je rode drol onschuldig.
Soms kan de rode kleur ook te maken hebben met bloed bij je ontlasting. Dit kan veroorzaakt worden door aambeien en is dus nog geen reden tot paniek. Soms kan bloed ook wijzen op een ontsteking in de darmen of een poliep wat een waarschuwing kan zijn voor darmkanker. Houd je ontlasting dus goed in de gaten. Vertrouw je het niet? Maak dan een afspraak met de huisarts.
Lichtgeel of bleke poep
Heeft je ontlasting een lichtgele kleur? Dan kan het wijzen op een verstopping van de galwegen. Door galvloeistof kleurt je poep bruin. Zitten de galwegen verstopt, dan komt de vloeistof niet in de darmen terecht. Een mogelijke oorzaak kunnen galstenen zijn of een ontsteking van de galwegen. Houd deze kleur aan? Bel dan met de huisarts.
Zwarte poep
Bij zwarte poep kan er sprake zijn van bloedverlies. De oorsprong ligt vaak al aan het begin van je spijsverteringskanaal, zoals de maag of dunne darm. In de darmen wordt dit bloed met de ontlasting vermengt en krijgt het een zwarte kleur. Een mogelijke oorzaak kan een maagzweer zijn.
Maar zwarte ontlasting kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van ijzerpreparaten of veel ijzerrijke voeding te eten, zoals spinazie. Ook mango, bosbessen en bepaalde soorten vlees (rund en lam) kunnen je poep zwart kleuren. Duurt het langer dan drie dagen dat je ontlasting zwart is van kleur, ga dan even naar de huisarts voor onderzoek.
Groene poep
Eet je veel spinazie, andijvie of sla? Dan kan de kleur de volgende dag wat groenig zijn. Niets om je zorgen om te maken. Heb je geen groene bladgroenten gegeten? Houd dan de ontlasting in de gaten. Het kan wijzen op een maagdarminfectie of een voedselintolerantie.
Wat zegt de geur van mijn poep?
Niet alleen de vorm en de kleur zeggen iets over je ontlasting, maar ook de geur van je poep geeft je antwoorden. Toegegeven: naar rozenblaadjes zal het nooit ruiken, maar omvervallen van de stank is ook niet het geval. Dit gaat overigens ook op voor de geur van je winden.
Rotte eieren
Ruikt de stoelgang naar rotte eieren? Dan speelt er van alles in je lijf. Het kan namelijk betekenen dan er wat aan de hand is met je eiwitstofwisseling, aldus de Maag Lever Darm Stichting. Door rottingsprocessen komen zwavelgassen vrij en die ruik je dus. Bij een goede eiwitstofwisseling komen er aminozuren vrij. Deze worden vervolgens via het bloed naar je lever getransporteerd. Zo kan je lever nieuwe eiwitten vormen en afgeven aan je bloed. Je lichaam heeft die eiwitten nodig voor de opbouw van spierweefsel. Daarnaast worden er hier ook bloedeiwitten gevormd die een belangrijke rol spelen bij de afweer van ziekteverwekkers. Als je veel dierlijke eiwitten eet, zoals vlees zal je hier sneller last van hebben. Het is dan een goed idee om meer plantaardige voeding op het menu te zetten.
Zurige geur ontlasting
Ruikt je stoelgang zurig, dan is de kans groot dat je te veel (snelle) koolhydraten eet, zoals brood, pasta en snacks. Je lichaam krijgt deze niet afgebroken waardoor de rest gaan rotten en ontbinden. Gevolg? Een slechte, zurige geur. Wil je koolhydraatarm lunchen? Deze recepten zijn het proberen waard!
Hoe vaak moet je poepen?
De ene gaat twee keer op een dag naar het kleinste kamertje, terwijl de ander maar twee keer in de week naar het toilet moet voor de grote boodschap. Maar wat is normaal? Moeilijk te zeggen, want dat is erg persoonlijk, maar als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt. Maar ga je deze drie keer zonder moeite en klachten naar het toilet en ziet de ontlasting er verder prima uit? Dan is dat geen probleem.
Poep je meerdere keren per dag en is de ontlasting dun en waterig, dan kan dit te maken hebben met een prikkelbare darm, glutenintolerantie of een ontsteking van de darmen. Voor zowel obstipatie als dunne ontlasting of diarree geldt: heb je er last van en vertrouw je het niet, maak dan altijd even een afspraak met de huisarts.
Naast je ontlasting kan ook de geur van je urine meer vertellen over je gezondheid. Plaspauze gehad, maar ruikt het naar zwavel, ammoniak of vis? Hier leggen we je uit wat het betekent.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.